Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Češki predsednik Klaus podpisal ratifikacijo Lizbonske pogodbe

Praga, 3. novembra - Potem ko je češko ustavno sodišče danes odločilo, da je Lizbonska pogodba v celoti skladna s češko ustavo, je predsednik Vaclav Klaus sporočil, da je podpisal ratifikacijo nove pogodbe EU in tako zaključil ratifikacijski postopek na Češkem, poročajo tuje tiskovne agencije. Klaus je obenem omogočil uveljavitev Lizbonske pogodbe.

Belgija.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Poljska.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Ljubljana.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Klaus je tako postal zadnji evropski voditelj, ki je podpisal ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Nova pogodba EU bo lahko v celotni EU začela veljati, ko bo vseh 27 držav članic v Rimu deponiralo ratifikacijske dokumente, in sicer prvi dan naslednjega meseca. Po današnjem Klausovem podpisu je verjetno, da bo pogodba uveljavljena 1. decembra.

Češki parlament je Lizbonsko pogodbo sicer potrdil že pred meseci, a je nato konec septembra skupina 17 evroskeptičnih senatorjev vložila pobudo za presojo skladnosti pogodbe s češko ustavo. To je bilo že drugič, da je češko ustavno sodišče presojalo o skladnosti Lizbonske pogodbe s češko zakonodajo, obakrat - tako danes kot že tudi novembra lani - pa je razsodilo, da je pogodba v skladu z ustavo.

mlj/jav/mlj
© STA, 2009