Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Objavili dokumente sodnega procesa proti škofu Rožmanu

Ljubljana, 3. novembra - Založba Družina je danes predstavila objavljene dokumente sodnega procesa proti škofu Gregoriju Rožmanu. S tem želi prispevati k resnični podobi škofa Rožmana, je na predstavitvi dejal urednik založbe Janez Gril.

Ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, ki je h knjigi Med sodbo sodišča in sodbo vesti napisal spremno besedo, je spomnil, da je bil s sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani z 10. aprila letos kazenski postopek proti škofu Rožmanu ustavljen. Ta sodna odločitev po njegovih besedah primer iz dvorane politično motiviranega in zato montiranega sodnega procesa vrača na pisalne mize zgodovinarjev.

Knjiga po njegovih besedah prinaša ključne dokumente v zadevi Rožman, od politično motiviranega sodnega procesa proti njemu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani leta 1946 do ustavitve sodnega postopka v letošnjem letu.

Med objavljenimi dokumenti je še zlasti omenil seznam oseb, za katere je Rožman interveniral med drugo svetovno vojno.

Avtorji dela so Blaž Otrin, Marija Čipić Rehar, France M. Dolinar in Tamara Griesser-Pečar, prevode latinskih tekstov pa je prispevala Julijana Visočnik.

pse/ako/ako
© STA, 2009