Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Strateški svet za regionalizacijo danes znova o ustanavljanju pokrajin

Ljubljana, 4. novembra - Danes se bo sestal strateški svet za decentralizacijo in regionalizacijo. Člani sveta naj bi še enkrat pregledali strokovne podlage in pripravili gradivo za kasnejšo strokovno in politično razpravo o ustanovitvi pokrajin. Svet je kot svoj posvetovali organ ustanovil predsednik vlade Borut Pahor, zaradi njegove odsotnosti pa bo sejo tokrat vodil minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Strateški svet je na svoji prvi seji kot izhodišče za iskanje rešitev določil od tri do osem pokrajin. Premier pa je nedavno v parlamentu v odgovorih na poslanska vprašanja dejal, da naj bi se najverjetneje odločili za tri razvojne pokrajine. A je kasneje pojasnil, da gre za njegovo osebno mnenje, ki je nastalo na podlagi njegovega sodelovanja s strateškim svetom, kjer mnenja niso povsem enotna.

Tako Pahor kot novi minister soglašata, da Slovenija potrebuje manjše število večjih pokrajin. Gjerkeš se o številu pokrajin še ni želel opredeliti. Dejal je, da je treba počakati na strokovne podlage in napovedal, da bodo storili vse, bi bile volitve v pokrajine sočasno z lokalnimi volitvami prihodnje leto.

tz/ako
© STA, 2009