Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gospodarska napoved: Območje evra čaka postopno okrevanje

Bruselj, 3. novembra - Evropska komisija je danes v gospodarski napovedi ocenila, da je območje evra na poti postopnega okrevanja. Letos se mu sicer še vedno obeta zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda za štiri odstotke, a v prihodnjih dveh letih naj bi beležilo rast. Sloveniji komisija za letos napoveduje 7,4-odstotno krčenje BDP, v prihodnjih letih pa rast.

Napovedi o brezposelnosti so za območje evra nekoliko boljše kot maja. Komisija območju evra za letos napoveduje 9,5-odstotno brezposelnost, za prihodnje leto 10,7-odstotno, v letu 2011 pa 10,9-odstotno. Za Slovenijo za napovedi o brezposelnosti slabše kot maja, a še vedno boljše kot v povprečju za območje evra.

Območje evra bo sicer v povprečju letos, prihodnje leto in v letu 2011 prekoračilo prag javnofinančnega primanjkljaja, ki ga dopušča pakt o stabilnosti in rasti, torej tri odstotke BDP. Za letos komisija državam z evrom v povprečju napoveduje 6,4-odstotni primanjkljaj, Sloveniji pa 6,3-odstotnega, kar je slabše od majskih napovedi.

pm/jb/jb
© STA, 2009