Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Češko ustavno sodišče: Lizbonska pogodba skladna z ustavo

Brno, 3. novembra - Češko ustavno sodišče je danes presodilo, da je Lizbonska pogodba skladna s češko ustavo. Sodišče je s tem odpravilo še zadnjo pravno oviro za češko ratifikacijo dokumenta. Ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Češkem mora zdaj podpisati še predsednik države Vaclav Klaus, to pa bo omogočilo uveljavitev nove evropske pogodbe.

Ljubljana.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Češki predsednik Vaclav Klaus.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kdaj bo Klaus podpisal pogodbo, še ni znano. Lizbonska pogodba bo lahko sicer v celotni EU v veljavo stopila, šele ko bo vseh 27 držav članic v Rimu deponiralo ratifikacijske dokumente. Če bo postopek na Češkem sklenjen ta mesec, bi lahko bila pogodba tako uveljavljena 1. decembra.

Pobudo za presojo skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo je konec septembra vložila skupina 17 evroskeptičnih senatorjev. Klaus pa je napovedal, da bo s podpisom čakal do odločitve sodišča.

Vmes je evroskeptični češki predsednik postavil še eno zahtevo. Vztrajal je, da mora biti Češka izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, ki je del nove evropske pogodbe.

Evropski voditelji so na srečanju konec oktobra Klausovi zahtevi ugodili, češki predsednik pa obljubil, da za svoj podpis pod pogodbo ne bo postavljal nobenih pogojev več.

sk/ms
© STA, 2009