Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evropska komisija bo predstavila jesensko gospodarsko napoved

Bruselj, 3. novembra - Evropska komisija bo danes v Bruslju predstavila jesensko gospodarsko napoved za območje evra, Evropsko unijo kot celoto in vse države članice, tudi Slovenijo. V zadnji, vmesni gospodarski napovedi sredi septembra je ocenila, da se bo obseg bruto domačega proizvoda v območju evra in celotni EU letos zmanjšal za štiri odstotke.

Enako je komisija ocenila tudi maja v zadnji celoviti napovedi, ko je Sloveniji za letos napovedala zmanjšanje obsega BDP za 3,4 odstotka ter zvišanje javnofinančnega primanjkljaja na 5,5 odstotka. Takrat je tudi ugotovila, da je evropsko gospodarstvo sredi najgloblje recesije v povojnem obdobju, in za prihodnje leto napovedala rekordno brezposelnost.

Evropska komisija gospodarsko napoved objavi štirikrat na leto. Spomladanska in jesenska napoved, običajno objavljeni maja in novembra, vključujeta podatke za EU in območje evra ter vse države članice, vmesni napovedi, običajno objavljeni februarja in septembra, pa ob EU in območju evra le še največje članice.

pm/ap
© STA, 2009