Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Hrvaški sabor dal soglasje za podpis arbitražnega sporazuma

Zagreb, 2. novembra - Hrvaški sabor je vladi danes dal soglasje za podpis predloga arbitražnega sporazuma o meji s Slovenijo. Za sporazum je po kar deveturni razpravi glasovalo 80 poslancev, osem jih je bilo proti, medtem ko so bili poslanci glavnih opozicijskih socialdemokratov vzdržani. Poslanci so na predlog Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje o sporazumu glasovali poimensko.

Poslanci so hkrati tudi dali soglasje za objavo enostranske izjave o neprejudiciranju, ki jo želi hrvaška vlada objaviti po podpisu in pred ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

V sklepni besedi pred glasovanjem je premierka Jadranka Kosor napovedala, da se bo s poslanci znova srečala še letos, ko bodo razpravljali o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Ker bodo takrat morali odločati z dvotretjinsko večino, premierka pričakuje, da poslanci iz vrst socialdemokratov ne bodo "konstruktivno vzdržani", temveč bodo ratifikacijo podprli.

O arbitražnem sporazumu naj bi jutri po pričakovanjih razpravljal slovenski parlamentarni odbor za zunanjo politiko, pred tem pa tudi vlada v Ljubljani.

jav/gi/vr/jav
© STA, 2009