Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Miliband upa na boljše odnose z Rusijo

Moskva, 2. novembra - Britanski zunanji minister David Miliband se je danes v Moskvi sešel z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim sta se strinjala, da bi njuni državi kljub razhajanjem, ki so močno poslabšali njune odnose, lahko našli skupni jezik pri ključnih globalnih vprašanjih.

Miliband je prvi britanski zunanji minister na obisku v Rusiji po petih letih. Po srečanju z ruskim kolegom je povedal, da si bo Velika Britanija še naprej prizadevala za pravico v primeru leta 2006 umorjenega nekdanjega ruskega vohuna in kasnejšega kritika Kremlja Aleksandra Litvinenka.

Slednji je bil z radioaktivnim polonijem zastrupljen v Londonu. Rusija zavrača izročitev glavnega osumljenca za umor Andreja Lugovoja, saj naj bi ji to prepovedovala ustava. To je danes ponovil tudi Lavrov.

Kljub izraženim nasprotovanjem pa sta Lavrov in Miliband danes izpostavila tudi področja skupnega interesa, kot so skupno delo za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in prizadevanja za dosego miru na Bližnjem vzhodu.

aju/sk
© STA, 2009