Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Češko ustavno sodišče danes o Lizbonski pogodbi

Brno, 3. novembra - Češko ustavno sodišče bo danes odločalo o tem, ali je Lizbonska pogodba skladna s češko ustavo. Od odločitve sodišča je odvisno, ali bo češki predsednik Vaclav Klaus podpisal ratifikacijo nove evropske pogodbe, tako da bo ta lahko stopila v veljavo.

Češko ustavno sodišče je sicer že novembra lani razsodilo, da je Lizbonska pogodba v skladu z ustavo, vendar je tedaj odločalo le glede nekaterih spornih členov pogodbe in ne o celotni pogodbi.

Po prvotnih napovedih bi moralo ustavno sodišče o najnovejši pobudi, ki jo je vložila skupina evroskeptičnih senatorjev, presojati že 27. oktobra, a so tedaj odločanje preložili na danes.

Odločitev sodišča nestrpno pričakujejo v celotni EU, saj je Češka edina članica unije, ki še ni ratificirala Lizbonske pogodbe. Češki predsednik Klaus je napovedal, da ratifikacije pogodbe ne bo podpisal do odločitve ustavnega sodišča.

Voditelji unije pa so na srečanju prejšnji teden v Bruslju ugodili še eni zahtevi evroskeptičnega češkega predsednika. Sklenili so namreč, da bo Češka, podobno kot Velika Britanija in Poljska, izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, ki je del Lizbonske pogodbe.

sk/mlj
© STA, 2009