Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zgodovinar Ferenc opozoril, da vlada za ureditev Hude Jame ne namenja niti evra, ministrstvo za delo trditve zavrnilo

Laško, 1. novembra - Vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc je danes novinarjem pred vhodom v Hudo Jamo povedal, da v državnem proračunu za leto 2010 in 2011 ni namenjen niti evro za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih, potrebovali pa bi vsaj milijon evrov. Prav tako se letos zaradi pomanjkanja sredstev ni izvajalo niti sondiranje prikritih grobišč.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so Ferenčeve trditve zavrnili. Kot so navedli, je za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, za vzdrževanje grobov v Sloveniji pa še 550.566 evrov. Ta sredstva po navedbah ministrstva vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem.

Poleg tega bo vlada v proračunu za prihodnje leto zagotovila tudi 2,5 milijona evrov za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov.

Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Trupla so odkrili marca letos. Doslej so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah pa naj bi bilo samo v prvem jašku še okoli 2500.

td/lpc/mc/td
© STA, 2009