Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pahor, Türk in Gantar se bodo danes poklonili žrtvam Hude Jame

Ljubljana/Vrhnika/Maribor/Murska Sobota/Koper/Novo mesto/Celje/Gradec/Gorica, 1. novembra - Na današnji praznik spomina na mrtve ljudje množično obiskujejo grobove. Ob tej priložnosti bodo ob spominskih obeležjih, na pokopališčih in v cerkvah potekale številne slovesnosti.

Predsednik republike Danilo Türk se bo s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Pavlom Gantarjem poklonil mrtvim ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami. Pozneje bo Türk venec položil tudi k spomeniku frankolovskim žrtvam na Frankolovem in k spominskemu obeležju ob Breznu pod Krenom v Kočevskem Rogu.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš bo slavnostni govornik na slovesnosti ob grobnici padlih in udeležencev NOB na Vrhniki, državni predstavniki pa bodo vence položili tudi pri grobnici na Urhu v Ljubljani. Med spominsko slovesnostjo na Urhu bo sicer zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Državne delegacije bodo obiskale tudi nekatera spominska obeležja v zamejstvu, in sicer v avstrijskem Gradcu ter v italijanskem Gonarsu in Gorici.

Ljubljanski nadškof Alojz Uran bo ob 15. uri vodil mašo na ljubljanskih Žalah, mariborski nadškof Franc Kramberger pa ob 10. uri na Pobrežju v Mariboru.

spc/pa
© STA, 2009