Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

1. novembra se z obiskom grobov in prižigom sveč spomnimo mrtvih

Ljubljana, 1. novembra - Dan spomina na mrtve, ki ga obeležujemo danes, je slovenski državni praznik, v Katoliški cerkvi pa je 1. november praznik vseh svetih, ko se spominjajo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni. Vseh pokojnih se spominjajo 2. novembra. Na današnji praznik ljudje množično obiskujejo grobove in se s prižigom sveč poklonijo spominu na mrtve.

Na vzhodu je Cerkev praznik vseh svetih obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik spomina na vse pokojne tako v Katoliški cerkvi obeležujejo 2. novembra, ki ga imenujejo dan vernih rajnih.

V Evangeličanski cerkvi 1. novembra posebnih svečanosti ne prirejajo, se pa ta dan spomnijo svojih pokojnih ter na pokopališča odnesejo rože in sveče.

Pravoslavni kristjani in muslimani 1. novembra ne praznujejo. Pri prvih so pokojnim posvečene štiri sobote v letu, ko grobove okadijo s kadilom in pokojnim prižgejo sveče. Pri muslimanih je temu namenjen zadnji dan meseca ramadama.

spc/pse/pa
© STA, 2009