Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Esperanto govori okoli pol milijona ljudi

Trier (STA/dpa) - Po svetu govori jezik esperanto okoli pol milijona ljudi, ki se po besedah Louisa Ferdinanda von Wunsch-Rolshovna, predsednika društva za esperanto, za učenje tega jezika odloči predvsem zato, ker je lažji od ostalih jezikov. Von Wunsch-Rolshovn je pojasnil, da se učenci tega jezika soočajo z manj težavami pri učenju predvsem zaradi lažje slovnice, jezika pa se tako naučijo trikrat hitreje kot kakšen drug jezik. Esperanto ljudje po besedah von Wunsch-Rolshovna uporabljajo predvsem v prostem času in na počitnicah, vsako leto pa izide v tem jeziku okoli dvesto novih knjig in brošur. Esperanto, ki ga je leta 1887 izumil Ludwig Zamenhof v Varšavi, uporablja tudi okoli deset odstotkov Nemcev, ki se skupaj z drugimi ljubitelji tega jezika lahko letno srečujejo na okoli 300 srečanjih po vsem svetu.

Ameriškim interesom škodi tudi naraščanje nacionalizma v Evropi

Washington (STA/AFP) - Ameriške oblasti so objavile študijo, v kateri so objavile deset najhujših groženj ameriških interesom. Varnost ameriških podjetij, šol in ameriških nevladnih organizacij tako ogrožajo korupcija v afriških državah, kraja intelektualne lastnine in terorizem, nevarnost pa predstavlja tudi naraščanje nacionalizma v Evropi. "Med iztekajočim se letom so strokovnjaki ameriškega Sveta za varnost po svetu (OSAC) zaznali povečanje populizma v Evropi, ki je povezan s skrajnim islamom in neonacističnimi gibanji," so sporočili iz ameriške vlade. Dotaknili so se tudi bližnjevzhodne regije, kjer je nevarnost po njihovem mnenju predstavljala predvsem vojna med libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah in Izraelom. Kitajski in Indiji, kjer imajo ZDA pomembne trgovinske interese, pa so očitali predvsem krajo intelektualne lastnine.

Rimsko železniško postajo poimenovali po papežu Janezu Pavlu II.

Rim (STA/dpa) - Glavno železniško postajo v Rimu so posvetili umrlemu papežu Janezu Pavlu II. Kot je poročal Radio Vatikan, se železniška postaja sedaj tako imenuje "Postaja Termini - Janez Pavel II.", na slovesnosti ob posvetitvi pa so se zbrali rimski župan Walter Veltroni, vatikanski sekretar, kardinal Tarcisio Bertone in predsedujoči italijanski škofovski konferenci kardinal Camillo Ruini.

Novozelandski zdravnik namerava zaradi nasprotovanja kemoterapiji začeti kaditi

Wellington (STA/dpa) - Novozelandski zdravnik, specialist za zdravljenje rakavih obolenj, je oznanil, da bo začel kaditi in tako izrazil nasprotovanje zdravljenju s kemoterapijo, ki po njegovem mnenju škoduje bolnikom, prinaša pa zaslužek njegovim sodelavcem. "Uporabil sem ves svoj razum, tako da bom sedaj storil nekaj neumnega," je poudaril Chris Wynne, ki je sicer direktor onkološke klinike, in dodal, da z iskanjem razumnih rešitev ni dosegel ničesar. Kot je še povedal Wynne, ki je doslej le enkrat kot najstnik poskusil kaditi, poskuša s protestom pozornost javnosti preusmeriti s terapevtov, ki bodo 9. januarja začeli s tridnevno stavko, na same paciente. Organizacija za preprečevanje kajenja je medtem poudarila, da je vsaka cigareta škodljiva in zato zdravnika pozvala, naj svojo zaskrbljenost raje izrazi na kakšen drug način.

Zapuščina singapurskega bogataša pravično razdeljena med otroke in vnuke

Singapur (STA/dpa) - V Singapurju bo deset otrok in 14 vnukov tamkajšnjega umrlega bogataša prejelo pravičen delež več milijonov singapurskih dolarjev zapuščine, ki jo je njihov stari oče brez oporoke zapustil po smrti. Singapursko vrhovno sodišče je najprej odločilo, da bo premoženje Low Kim Taha, ki je v starosti 91 let umrl leta 1997, prejel najmlajši od njegovih desetih otrok, 63-letni Geok Bian, vendar je prizivno sodišče ugodilo pritožbi ostalih dedičev, razsodbo razveljavilo in odločilo, da bodo 4,5 milijona singapurskih dolarjev (2,9 milijona ameriških dolarjev) pravično razdelili na deset enakih deležev med otroki umrlega, vsak od 14 vnukov pa bo prejel 900.000 singapurskih dolarjev (580.000 ameriških dolarjev. Po besedah enega od vnukov, ki ga navaja časnik The Straits Times, znesek sicer ni velik, vendar je pri delitvi denarja šlo predvsem za načela.

kku/mlj
© STA, 2007