Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Julia Roberts pričakuje tretjega otroka

New York (STA/dpa) - Ljubljenka filmskega občinstva, ameriška igralka Julia Roberts, pričakuje tretjega otroka. 39-letna Julia in njen soprog, snemalec Daniel Moder, že imata dvojčka, Hazel in Finn, ki sta se rodila novembra 2004, nov naraščaj pa par pričakuje letošnje poletje, je za ameriško revijo People potrdila igralkina tiskovna predstavnica Marcy Engelmann. Julia sicer trenutno snema film "Charlie Wilson's War", medtem ko njen 37-letni soprog sodeluje pri snemanju tretjega dela filma o Spidermanu.

Raziskava: Britanci si želijo več spolnosti

London (STA/AFP) - Kar 72 odstotkov Britancev si želi pogostejših spolnih odnosov, ugotavlja raziskava podjetja Durex, ki so jo opravili na vzorcu 3000 ljudi. Tretjina jih ima sicer spolne odnose dvakrat na teden, deset odstotkov vsak dan, 22 odstotkov vprašanih pa je povedalo, da imajo spolne odnose manj kot enkrat na mesec. Raziskava je pokazala tudi, da so ženske manj zveste kot moški, saj je kar 40 odstotkov žensk priznalo, da so prevarale partnerja, v primerjavi s 34 odstotki moških, ki so priznali nezvestobo. Kakih 20 odstotkov Britancev med ljubljenjem s partnerjem fantazira o drugi osebi, tretjina žensk in slaba šestina moških pa fantazira tudi o lezbični oziroma homoseksualni spolnosti, še ugotavlja raziskava.

Downing Street št. 10 odprt za spletne obiskovalce

London (STA/AFP) - V Veliki Britaniji so minuli teden na uradni spletni strani britanskega premiera Tonyja Blaira, www.pm.gov.uk, obiskovalcem ponudili možnost, da si preko spleta podrobneje ogledajo dogajanje na znamenitem naslovu Downing Street 10, kjer je sedež britanskega premiera. Spletni obiskovalci imajo tako možnost vpogleda v življenja ljudi, ki delajo na tem naslovu. Na ogled so med drugim portreti vseh dosedanjih premierov in prostori vlade.

Amsterdamski bordeli tožijo mesto

Haag (STA/BBC News) - Amsterdamski mestni svet je pred dnevi zahteval zaprtje 33 bordelov iz slavne rdeče četrti. Kot namreč trdi župan mesta Job Cohen, so številni bordeli le krinke za kriminalne dejavnosti, kot so trgovina z belim blagom in pranje denarja. Vendar se lastniki javnih hiš ne dajo in nameravajo odločitev mestnega sveta izpodbijati na sodišču. Odločitvi so se uprle tudi prostitutke. Sindikat Rdeča nit, ki združuje 20.000 prostitutk, tako opozarja, da bi zaprtje približno tretjine mestnih bordelov številna dekleta prisililo v delo na cesti. Prostitucija je sicer na Nizozemskem že pet let zakonita.

Vozni park v Moskvi prerasel mestne zmogljivosti

Moskva (STA/AFP) - Da se je Rusija spričo gospodarske rasti v zadnjih letih razcvetela, priča vozni park v prestolnici Moskvi, sicer izložbi ruskega bogastva. Velemesto z desetimi milijoni prebivalcev, ki nenehno raste, namreč danes napolnjuje kar tri milijone avtomobilov. Vozni park se je v zadnjih letih tako pomnožil, da mu stara prometna infrastruktura, oblikovana še v času Sovjetske zveze, ni več kos. Zastoji so tako za mestno prebivalstvo del vsakdana, ne morejo pa se jim izogniti niti obiskovalci, saj iz gneče ni izvzet niti javni promet, množice ljudi pa napolnjujejo tudi postaje in vlake podzemne železnice. Prometni zastoji ovirajo življenje v takšni meri, da je morala ekipa nogometnega kluba Spartak Moskva konec oktobra, da bi pravočasno prispela na tekmo z Inter Milanom na jugu prestolnice, zapustiti svoj avtobus ter dokončati pot s podzemno železnico. "Prodajte svoj avto," svetuje policija.

jav/vi/uca/ab/kku/vr/ab
© STA, 2007