Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 29. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

George Clooney si želi miru v Darfurju

Washington (STA/AP/AFP) - Ameriški filmski zvezdnik George Clooney se je zavzel za urejanje razmer v zahodni sudanski pokrajini Darfur, kjer se po njegovih besedah dogaja "prvi genocid v 21. stoletju". Tako je na srečanju novinarskega kluba v Washingtonu pozval k mednarodni pomoči za Darfur. Kot je dejal, je najbolje, kar lahko sam stori, da pritegne pozornost sveta za razmere v tej sudanski pokrajini, kjer se je nedavno tudi sam mudil s svojim očetom. Z oskarjem nagrajeni igralec in režiser je pozval k množični udeležbi na demonstracijah, ki jih za v nedeljo pripravljajo v ameriški prestolnici Washingtonu, San Franciscu in več drugih ameriških mestih. S protesti po Clooneyjevih besedah želijo ameriško in druge vlade v svetu vzpodbuditi, da bi storile več za Darfur, kjer naj bi v državljanski vojni doslej umrlo okoli 300.000 ljudi.

Angelina Jolie na vrhu seznama "100 najlepših ljudi"

New York (STA/AP) - Angelina Jolie krasi naslovnico revije People "100 najlepših ljudi" in sicer zato, kot piše People, ker žari - ne samo, ker je noseča, ampak tudi zaradi svojih človekoljubnih prizadevanj. To je četrtič, da se je Angelina znašla na seznamu 100 najlepših ljudi, vendar prvič na naslovnici te revije. "Je najlepša, ko je na terenu, je lepa brez make upa," je za People dejal glasbenik Wyclef Jean, ki je delal z Joliejevo na Haitiju. People ni pozabil niti Brada Pitta, niti Angelininih dveh otrok, ki jih je označil za "najlepšo družino na svetu".

Tainan: 28. april "Dan Anga Leeja"

Taipei (STA/dpa) - 51-letni ameriški režiser tajvanskega porekla in dobitnik letošnjega oskarja za režijo Ang Lee je pripotoval v svoj rojstni kraj Tainan, da bi proslavil 80. rojstni dan svoje matere. Oblasti Tainana na jugu Tajvana so, kot je dejal župan mesta Hsu Tain-tsair, 28. april razglasile za "Dan Anga Leeja". Lee je ob tej priložnosti pustil odtisa svojih dlani, ki ju bodo razstavili v tamkajšnjem muzeju filma in fotografij. V dveh kinodvoranah so prikazali Leejeva filma - Gora Brokeback in Prežeči tiger, skriti zmaj, vstopnice pa so razdelili brezplačno. Lee je odraščal v Tainanu, leta 1973 pa se je vpisal na Državno umetniško šolo (oddelek za igro in film) blizu Taipeija. Pri 23 letih je pripotoval v ZDA, kjer se je vpisal na študij režije na newyorški univerzi. Od takrat živi v ZDA. Čeprav je ameriški državljan, ga Tajvanci imajo za svojega režiserja in so nanj zelo ponosni.

Shakira slavila na podelitvi Billboardovih latino nagrad

Hollywood (STA/AP) - Kolumbijska pevka Shakira je velika zmagovalka nedavne podelitve nagrad ameriške revije Billboard za latino glasbo, saj je zmagala kar v šestih kategorijah. Na oder je prišla med drugim po nagrado za najboljši pop album (Fijacion Oral Vol. 1). Poleg samega albuma je bila štirikrat nagrajena še velika uspešnica s plošče "La Turtura", ki jo je Shakira zapela s španskim pevcem Alejandrom Sanzom, in sicer v kategorijah latino pesem leta, latino duet leta, najbolj predvajan duet in mobilno melodijo leta. Pevka je dobila tudi posebno nagrado "Spirit Hope Award" za svoja prizadevanja izboljšati življenja kolumbijskih otrok. Med zmagovalci je bil še Kolumbijec, pevec Juanes. Pevec je bil nagrajen trikrat, za najboljšega izvajalca in ustvarjalca, medtem ko je bila njegova uspešnica "La Camisa Negra" izbrana za najboljšo pesem v kategoriji najboljši pevec. Med glasbeniki, ki so stopili na oder in se zahvalili za nagrade, so še bili Laura Pausini, Luis Miguel, Olga Tanon in Andy Andy.

Charlie Sheen še pred eno tožbo

Los Angeles (STA/AP) - Ameriški igralec Charlie Sheen, ki se je znašel sredi grde ločitve od soproge in prav tako igralke Denice Richards, bo moral odgovarjati še na očitke iz tožbe, ki jo je proti njemu vložila nekdanja prijateljica Ursula Auburn. Ursula, s katero je igralec prijateljeval med letoma 1992 in 1998, v tožbi namreč trdi, da je igralec njeno "predanost razmerju" vzel za osnovo norega ženskega lika v humoristični nadaljevanki Dva moža in pol, ki nima ničesar pametnega za početi, kot da zalezuje Charliejevega lika. 40-letni Sheen se sicer po slabih treh letih zakona ločuje od 36-letne Richardsove, ki trdi, da jo je igralec prevaral, zlorabljal, grozil njeni družini in med drugim obiskoval pornografske spletne stran. Charlie, sin igralca Martina Sheena, vse obtožbe odločno zanika.

ab/vi/mlj
© STA, 2006