Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 27. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Hrvaški veterani romajo v Haag h Gotovini

Pakoštane (STA/Hina) - Dvanajst hrvaških vojnih veteranov se je v minulih dneh iz Pakoštanov pri Zadru peš napotilo v Haag v znak podpore obtoženemu hrvaškemu generalu Anteju Gotovini, ki je od decembra lani v priporu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Pot od Pakoštanov do Haaga, dolgo 1742 kilometrov, naj bi prehodili v 48 dneh. Tako naj bi se na praznik sv. Anteja, 13. junija, srečali z generalom Gotovino, če jim bo sodišče odobrilo zahtevo za obisk, ki so jo postavili prek odvetnikov Gotovine. Kot so v Pakoštanih, rojstnem kraju Anteja Gotovine, dejali "romarji", s tem želijo duhovno podpreti obtoženega hrvaškega generala in sporočiti resnico o vojni na Hrvaškem. Gotovina je obtožen za vojne zločine, storjene proti krajinskim Srbom med in po operaciji Nevihta leta 1995. Prijeli so ga v Španiji 8. decembra lani.

"Dišečo bombo" bodo umaknili iz trgovin

Oslo (STA/AFP) - Parfum z imenom Flowerbomb, ki ga na letališču v Oslu prodajajo v stekleničkah v obliki ročne bombe, bodo umaknili iz prodaje, da ga ne bi mogli zlorabiti teroristi in zračni pirati, so sporočili z letališča v Oslu. "Opozorili smo direktorja prostocarinskih trgovin, da je takšen izdelek nezaželen na območju letališča," je dejal Jo Kobro, tiskovni predstavnik letališča. "Veljavni predpisi prepovedujejo uporabo izdelkov v obliki orožja in menimo, da se steklenička, kot tudi vodna pištola, lahko izkoristi za zastraševanje potnikov," je dodal.

Policija prosi Zagrebčane, naj ne mečejo bomb v smetnjake

Zagreb (STA/Hina) - Zagrebška policija je pozvala občane, naj med spomladansko akcijo zbiranja kosovnega materiala za odvoz ne puščajo bomb in min, kot se to v zadnjem času pogosto dogaja v različnih delih Zagreba. Pozivamo posameznike, ki puščajo bombe poleg vrtcev in šol, naj jih ne odlagajo na krajih, kjer neposredno ogrožajo življenja otrok in naključnih mimoidočih, je sporočila policija, ki je do konca februarja na različnih divjih odlagališčih in v zabojnikih odkrila pravo skladišče orožja in eksplozivnih sredstev. K sreči niso zabeležili nobenega incidenta.

Madeleine Albright: Moški se me bojijo

New York (STA/dpa) - Bivša ameriška državna sekretarka Madeleine Albright (69) se ne želi nikoli več poročiti, posebej ker meni, da se je moški bojijo. "Ne iščem moža. Ne morem si predstavljati, koga bi sploh zanimala. Sem grozna, mar ne," je za New York Times dejala Albrightova. Albrightova, ki se je leta 1983 ločila po 23 letih zakona, je prepričana, da ne bi postala vodja ameriške diplomacije v času mandata predsednika Billa Clintona, če bi ostala poročena. Čeprav razvezana, Madeleine Albright ni osamljena. "Imam več kot dovolj družbe in druženja. Imam tri hčerke, tri zete in šest vnukov," je dejala in dodala, da poleg tega gre tudi trikrat na teden na fitnes. "Z nogami lahko dvignem tudi do 180 kilogramov," se je še pohvalila Albrightova.

Otrok na cesti našel šop bankovcev

Dover (STA/AP) - Ko je 11-letna Lauren Arledge iz ameriške zvezne države Delaware na neki ulici našla 200 dolarjev, jih ni mislila zadržati. Iz bojazni, da so morda nekoga okradli, je deklica takoj odšla k materi v službo in ji povedala, naj pokliče policijo, nato pa se je vrnila v ulico ter začela iskati še preostale morebitne dolarje. V četrti so Lauren, mamin kolega in še nek moški v pol ure našli skupno 1150 dolarjev."Bili so povsod, na pločniku, v grmu in pod grmom," pravi Lauren. Hvaležni moški, ki je izgubil denarnico s 1450 dolarji, ji je za nagrado dal 50 dolarjev.

vi/sn/vr
© STA, 2006