Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 26. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Starka zaradi kraje elektrike v zapor

Osijek (STA/Hina) - Iz zapora v hrvaškem Osijeku so po 15 dneh izpustili 84-letno Elizabeto R. iz Borovega naselja, potem ko je odslužila zaporno kazen zaradi kraje elektrike v lastni hiši. Vukovarski župan Tomislav Šota, ki pred tem ni vedel, da je 84-letnica v zaporu, je dejal, da se to ne bi smelo zgoditi - tudi če bi starka zares kradla elektriko, kar pa je malo verjetno, saj tega sama ne bi mogla izvesti. Kot je še dodal, ga "preseneča in jezi, ker Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki je najbrž vložilo tožbo, in ostale službe s sodiščem vred mestnih oblasti niso seznanile z izrečeno kaznijo in zahtevale pomoči za starko". "Mesto Vukovar bi ji najbrž pomagalo, saj socialno ogroženim osebam vedno pomagamo, kolikor pač moremo," je dejal Šota in dodal, da bo 84-letno Elizabeto osebno obiskal.

Kitajska vojska v boju proti smrčanju

Peking (STA/AFP) - Kitajska vojska se je odločila, da se bo proti velikemu hrupu v kasarnah odslej borila tudi s prepovedjo rekrutiranja kadetov, ki glasno smrčijo. "Uvedeni so bili novi kriteriji pri rekrutiranju in nekateri od njih se nanašajo tudi na smrčanje, saj to moti življenje skupnosti," piše kitajski dnevnik Beijing Morning Post. Gre sicer za le enega od dodatnih kriterijev, ki jih uvaja nov pravilnik, ki so ga začeli uporabljati na kitajskih vojaških akademijah. Med drugim bodo odslej zavrnjeni tudi vsi kandidati, ki so tetovirani, poostrili pa bodo tudi preglede urina zaradi odkrivanja morebitnih sledi mamil. Po uradnih podatkih je 35 vojaških in policijskih akademij na Kitajskem v lanskem letu rekrutiralo skupaj 200.000 kadetov.

Največja ladja na svetu izplula iz Hamburga

Berlin (STA/AFP) - Iz Hamburga na severu Nemčije je proti norveški prestolnici Oslo odplula največja ladja na svetu, imenovana Freedom of the Sea, njen odhod pa je pospremilo več sto radovednežev. Ladja, ki so jo zgradili na Finskem, je proti Norveški odplula zato, ker so jo uradno predali novemu lastniku, ameriško-norveški družbi Royal Caribbean International. Iz Osla bo luksuzna ladja najprej nadaljevala pot proti britanskem Southamptonu, nato pa bo zaplula proti ZDA. Najnovejša pridobitev družbe Royal Caribbean International je med drugim opremljena z velikim bazenom z umetnimi valovi za ljubitelje deskanja, številnimi trgovinami, steno za plezanje in drsališčem, sprejme pa lahko 4375 potnikov. Freedom of the Sun je dolga 339 metrov in je tako za šest metrov daljša od doslej najdaljše Queen Mary 2. Za enotedensko križarjenje po Karibih bo treba odšteti 750 evrov.

V Indiji domače žganje ubilo deset ljudi

Bhubaneswar (STA/AP) - Doma izdelano žganje, pomešano s strupenimi kemikalijami, je v vaseh na vzhodu Indije v minulih dneh zahtevalo življenja najmanj desetih ljudi, najmanj 30 pa jih je v kritičnem stanju, so poročali lokalni mediji, sklicujoč se na zdravstvene oblasti v indijski zvezni državi Orissi. Domače žganje Indijci pogosto izdelujejo iz industrijskega alkohola, akumulatorske kisline in koščkov avtomobilskih pnevmatik, nekateri pa temu nato dodajo še insekticid in druge strupene kemikalije. Smrtonosni koktajl domače izdelave je na vzhodu Indije že marca terjal 22 življenj, številni ljudje so oslepeli. Steklenica takšnega žganja stane tretjino manj kot alkohol, ki ga prodajajo v trgovinah, zato je med revnimi kmeti in delavci zelo priljubljeno.

Aretiran zaradi žalitve Ataturka

Ankara (STA/Tanjug) - Turška policija je aretirala predstavnika turške vladajoče stranke, ker je v nedeljo, na dan turškega državnega praznika, med polaganjem cvetja na spomenik očetu sodobne turške države Mustafi Kemalu Ataturku žvečil žvečilni gumi. Vejsela Daldzija, ki v mestu Patsi ob Črnem morju vodi podružnico Stranke za pravico in razvoj (AKP), je prijavil nek vojaški predstavnik, ki ga je omenjeni prizor šokiral in razjezil. Proti Daldziju so že vložili obtožnico zaradi žalitve očeta sodobne in sekularne Turčije, v svojo obrambo pa je izjavil, da je želel z žvečilko le ublažiti vonj po česnu, ki ga jedel pred tem.

vi/jav
© STA, 2006