Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 25. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Gospodinjska opravila so za Britanke vrsta terapije

London (STA/AFP) - Če je verjeti raziskavi, ki jo je izvedla neka britanska televizijska postaja, so hišna opravila za večino žensk v Veliki Britaniji neke vrste terapija zoper tesnobo in napetosti. Raziskava je zajela 2000 žensk, starih od 18 do 80 let. 60 odstotkov vprašanih je zatrdilo, da jim daje pospravljanje "občutek nadzora nad življenjem", približno toliko jih je tudi menilo, da so gospodinjska opravila "terapija za dušo". Če hiša ni pospravljena, je skoraj 60 odstotkov žensk depresivnih in napetih. Samo za štiri odstotke so hišna dela izguba časa, kar tretjini pa predstavlja pospravljanje večji užitek kot spolni odnosi. Raziskava je še pokazala, da porabijo ženske od svojega 18. do 80. leta za čiščenje in pospravljanje v poprečju devet let, dva meseca in 25 dni.

Pekoči feferoni zmanjšujejo možnost raka na prostati

Berlin (STA/dpa) - Ameriški zdravniki so ugotovili, da uživanje pekočih feferonov zmanjšuje nevarnost raka na prostati. Zdravniki so do te ugotovitve prišli, ko so miši, obolele za rakom na prostati, zdravili s kapsaicinom - kemično sestavino v feferonih, ki jim daje pekoč okus. Kapsaicin napada rakaste celice, so ugotovili zdravniki, vendar pa učinkuje le, če ga trikrat tedensko zaužijemo vsaj 400 miligramov. To pomeni, da bi morali na teden pojesti kakih osem najbolj pekočih feferonov, imenovanih habanero.

Letovanje na tanzanijskem otoku Mafia

Mafia (STA/AP) - Plavati z delfini, spati v hišici na drevesu, potapljati se med pisanimi tropskimi ribami... Vse to in še več obiskovalcem ponujata vzhodnoafriška otoka Mafia v Tanzaniji in Lamu v Keniji. Otoka imata zanimivo zgodovino: Mafia je bila v preteklosti med drugim tarča roparskih napadov ljudožercev z Madagaskarja, na Lamuju pa so si razkošne domove ustvarjali bogati Arabci z zanimivimi zgodbami. Dopustniki lahko na omenjenih otokih danes predvsem uživajo v modrini Indijskega oceana in plavajo skupaj z delfini.

V stranišče vrgel 30.000 mark

Berlin (STA/AP) - Upokojenec iz Kiela na severu Nemčije je v straniščno školjko vrgel okoli 30.000 mark (15.300 evrov), ker je bil prepričan, da marke ob prehodu na evro ne bodo več veljale, je sporočila policija v Kielu. Po pozivu zaradi zamašene kanalizacije v ulici so prišli delavci komunalne službe, ki so iz cevi izvlekli šope mokrih bankovcev, veliko pa jih je voda odnesla. Preiskovalci so ugotovili, da je starejši občan istega dne prijavil težave z odtokom vode v svojem stanovanju, zato so šli pogledat, za kaj gre. Moški jim je potrdil, da je večjo količino denarja vrgel v straniščno školjko, navaja poročilo policije. Moški, čigar identitete niso objavili, je izjavil, da je verjel, da so bankovci brez vrednosti. V stanovanju je imel še 30.000 mark, pa tudi 14.000 evrov. Policisti so možakarja pospremili do banke, kamor je vložil svoje prihranke.

Ministrski predsednik Schleswig-Holsteina bo postal ambasador piva

Kiel (STA/dpa) - Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Peter Harry Carstensen bo postal ambasador nemškega piva in si bo tako posebej prizadeval za ohranjanje kakovosti piva, so v nedeljo, ob "dnevu nemškega piva", sporočili z deželne vlade. Na ta dan se v Nemčiji od leta 1995 spominjajo, da so 23. aprila 1516 na Bavarskem zaukazali "čistost piva". 59-letni ministrski predsednik, ki je že sedaj podpredsednik nemškega inštituta za čisto pivo, naj bi novi laskavi naslov prevzel 17. maja, ko v Nemčiji obeležujejo dan pivovarjev.

vi/jak/jk
© STA, 2006