Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 24. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Odkrili ostanke znanega ruskega umetnika?

Moskva (STA/Tanjug) - Pod oltarjem moskovskega samostana Andronikov so odkrili ostanke dveh menihov, za katera je Sergej Nikitin, glavni specialist moskovskega urada za sodno medicino, prepričan, da sta veliki ruski avtor ikon Andrej Rubljov in njegov pomočnik Danilo. Znano je, da sta umrla konec 14. oz. v začetku 15. stoletja, eden za drugim, morda zaradi neke kužne bolezni, piše ruski dnevnik Izvestija. Po besedah Nikitina so ostanke odkrili zahvaljujoč predstojniku Spaskega saborja, Vjačeslavu Savinihu, ki je pred leti začel obnavljati samostan. Med obnovitvenimi deli so pod kamnito podlago pri oltarju povsem po naključju odkrili grob.

Črka "w" v slovarju švedskega jezika

Stockholm (STA/AFP) - Črka "w" je končno prišla v najnovejši slovar švedskega jezika, ki ga je izdala Švedska akademija, piše na spletni strani te ustanove. Besede, ki vsebujejo to črko, so v švedščini redke, razen tujk, kot so "whisky", "wok" ali "web". Črki "W" in "v" se v švedskem jeziku izgovarjata enako in se med seboj lahko zamenjata. Tako so bile doslej besede, ki se začenjajo z "w", uvrščene pod črko "v". Slovar švedskega jezika Švedske akademije, ki so ga prvič izdali leta 1874, je bil zadnjič dopolnjen leta 1998, v najnovejši izdaji pa ima 125.000 besed.

Posebna oblačila za muslimanske odbojkarice

London (STA) - Odbojka je zelo priljubljena med muslimanskimi begunkami v Keniji, čeprav jim igranje oziroma gibanje pogosto preprečujejo dolga tradicionalna oblačila, piše ameriški dnevnik New York Times. Da bi jim olajšala igranje odbojke, je družba Nike posebej za muslimanke izdelala oblačila za odbojko, ki pokrivajo tako kožo kot lase, obenem pa dovoljujejo bolj svobodne gibe na igrišču. Begunkam je družba posebne drese podarila.

V New Yorku priljubljen fitnes v visokih petah

New York (STA/APA) - Newyorčanke, ki sledijo modnim smernicam, na fitnesu ne telovadijo več v športnih copatih, temveč v salonarjih z vrtoglavo visoko peto. Fitnes studio Crunch na Manhattnu svojim strankam namreč ponuja "stiletto-strength workout", vadbo v čevljih z izredno visoko peto. Na ta način naj bi ženske še posebej krepile mišice stopal, meč, gležnje in kolena, ki se pri vadbi v športnih copatih po mnenju strokovnjakov ne razgibajo dovolj. Vodenje vadbe so prevzele profesionalne balerine in plesalke z Broadwaya. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je tveganje za poškodbe pri vadbi v visokih petah veliko večje kot pri vadbi v športnih copatih.

V Riu de Janeiru posebni vagoni za ženske

Rio de Janeiro (STA/dpa) - V brazilski metropoli Rio de Janeiro so začeli voziti mestni in primestni vlaki, ki imajo nekaj vagonov rezerviranih samo za ženske. Vagoni so posebej označeni in so rožnate barve, oblasti pa so se za ta ukrep odločile zaradi zaščite nežnejšega spola pred spolnim nadlegovanjem. V mestnih vlakih je med ženskami namreč v zadnjem času izredno naraslo število žrtev spolnega nadlegovanja, predvsem otipavanja. Od skupaj pol milijona ljudi, ki se vsakodnevno vozijo z vlaki, je skoraj polovica (49 odstotkov) žensk.

vi/mc
© STA, 2006