Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 23. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Indijsko vrhovno sodišče ugodilo soprogi

New Delhi (STA/AFP) - Indijsko vrhovno sodišče je odločilo v prid muslimanki iz Bhadraka v vzhodnoindijski državi Orissa, ki se želi vrniti k možu, potem ko je v pijanosti izrekel besede, s katerimi se je po muslimanskem zakonu od nje ločil. Par naj bi bil ločen, odkar je njen soprog Sher Mohamad leta 2004 v pijanosti trikrat ponovil besedo "talak". Muslimanski kleriki trdijo, da se ženska lahko vrne k možu šele potem, ko se poroči z drugim moškim in se od njega loči. Vrhovno sodišče pa je presodilo, da para ne more nihče prisiliti v ločeno življenje, ker je Indija posvetna država. Biwi je na sodišču povedala, da je 32-letnega moža odgnala, ko je pijan izrekel omenjene besede, ki pa jih je naslednji dan, ko se je streznil, vzel nazaj.

V Kaliforniji hiša iz delov boeinga 747

Santa Monica (STA/AFP) - Francie Rehwald, bogati prebivalki Kalifornije, ki si želi živeti v ekološki hiši z "zaobljenimi, blagimi in ženstvenimi" črtami, je arhitekt ponudil nenavadno rešitev: boeing 747. Da bi ustregel njenim zahtevam, se je David Hertz, strokovnjak za gradnjo z recikliranim materialom, domislil, da izkoristi letalo boeing 747, ki je 35 let slovelo kot največje na svetu, dokler se lani ni pojavil airbus A380. Potem ko je na pokopališču letal nedaleč od Los Angelesa za 40.000 dolarjev kupili star model letala (dolg 70 metrov in z razponom kril 64 metrov), je Hertz iz trupa naredil bivalni prostor, iz ostalih delov letala pa bo naredil paviljon za goste. Pilotsko kabino pa bo obrnil proti nebu in jo spremenil v "dvorano za meditacijo". Hiša je narejena tako, da varčuje z energijo, ima pa tudi posebno klimatsko napravo in sistem za zbiranje deževnice. Ponosna lastnica pa bo za hišo plačala več milijonov dolarjev.

Hči kazahstanskega predsednika brani Alija G-ja

Almaty (STA/AFP) - Hči kazahstanskega predsednika Dariga Nazarbajeva se je postavila v bran britanskemu komiku Aliju G-ju in njegovemu liku norčavega kazahstanskega novinarja, ki je novembra lani z roganjem "svoji" domovini sprožil diplomatski spor. Nazarbajeva meni, da so pozivi kazahstanskih politikov k sodnemu pregonu Alija in zaprtju njegove spletne strani www.borat.kz, ter njihove izjave, da gre za morebitno politično zaroto, več škodovali državi kot pa njegove šale, v katerih se roga Kazahstanu. "Mislim, da se ni treba bati humorja, ni potrebno vse nadzirati," je dejala Dariga Nazarbajeva, ki nadzoruje veliko televizijsko postajo v Kazahstanu. Ali G, s pravim imenom Sasha Baron Cohen, je ustvaril lik Borata Sagdijeva, kazahstanskega novinarja, ki mu je med drugim najljubša zabava pretepanje kamel in psov.

V Iraku življenjsko zavarovanje za primer terorizma

Bagdad (STA) - Očitno uspešna zavarovalniška družba Iraq Insurance Co., ki je sicer v lasti države, je s 50 zavarovalniškimi agenti po vsej državi najbrž edina družba na svetu, ki ponuja življenjsko zavarovanje za primer terorizma. Zavarovanje telesnega stražarja je, na primer, enako letni plači iraškega policista, to je okoli 3500 ameriških dolarjev. Mesečna premija za tovrstno življenjsko zavarovanje pa je 90 dolarjev, piše časnik New York Times in dodaja, da v zadnjem mesecu nihče od zavarovancev ni umrl.

Večina katoliških duhovnikov na Poljskem želi imeti družino

Varšava (STA/dpa) - Na Poljskem kar 65 odstotkov rimskokatoliških duhovnikov želi imeti možnost, da bi si ustvarili družino in nadaljevali svoje življenje v duhovništvu, kažejo rezultati študije. Štirje od petih duhovnikov izstopijo iz poklica in prekličejo zaobljubo celibata zaradi ljubezni do ženske in želje po družini, je ugotovil profesor sociologije religije Jozef Baniak z univerze Adam Mickiewicz v Poznanu. Katoliški duhovnik Robert Boszkiewicz ne skriva, da želi biti tako mož in oče kot duhovnik. Za dnevni časnik Dziennik je ocenil, da duhovniki ne bi smeli izbirati med cerkvijo in možnostjo, da si ustvarijo srečno družino. Bivši menih Zomasz Jaeschke pa je časniku povedal, da poroka z ljubljeno osebo ni zmanjšale njegove vdanosti veri in cerkvi, temveč šele okrepila njegovo poklicanost, da bi služil Bogu. Poljski škof, ki je za dnevnik spregovoril pod pogojem, da ostane anonimen, je dejal, da se mu zdi malo verjetno, da bi v duhovništvu opustili celibat.

vi/vr
© STA, 2006