Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 21. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Na Portugalskem kmalu na prodaj voda za hujšanje

Lizbona (STA/AFP) - Na Portugalskem naj bi konec meseca začeli prodajati vodo, ki bo pomagala pri hujšanju, bila pa naj bi prva tovrstna voda na svetu, je sporočila pivovarna Central de Cervejas e Bebidas. Vodo z imenom Formas Luso bo moč dobiti z okusom limone, jagode in manga. Voda vsebuje topljiva vlakna, ki odvračajo lakoto, na policah portugalskih trgovin pa naj bi se pojavila 28. aprila. Pivovarna, ki je sicer v lasti britanske skupine Scottish and Newcastle, je ob tem izrazila upanje, da bodo nov izdelek začeli kmalu izvažati v ZDA in Kanado. Proizvajalec pričakuje, da bo do konca leta prodal 4,7 milijona litrov vode v vrednosti sedem milijonov evrov.

Stalin kot turistična zanimivost v Rusiji

Moskva (STA/AP) - Čeprav je bil Stalin krut sovjetski diktator, odgovoren za smrt več deset milijonov Rusov, nekateri ruski poslovneži v njem vidijo dober vir zaslužka. V sibirski vasici Kurejka v pokrajini Krasnojarsk tako podjetniki v okviru spominskega centra financirajo obnovo kipa pokojnega voditelja v upanju, da bo pritegnil ruske turiste, ki vse pogosteje obiskujejo zloglasne gulage. Zaradi tega so se v zadnjih letih v več krajih po državi odločili za izgradnjo ali obnovo kipov Stalina, ki je umrl leta 1953. Spominski center v vasici Kurejka so zgradili sredi 20. stoletja, zaprli so ga leta 1991 ob razpadu Sovjetske zveze, dokončno pa ga je uničil požar leta 1995. Sedaj ga bodo obnovili v celoti, kip pa naredili na podlagi kopije izvirnika.

Monaški princ Albert II. napovedal obisk južnega tečaja

Moskva (STA/AP) - Monaški princ Albert II., ki je nedavno obiskal severni tečaj, si želi obiskati tudi južnega. Po vrnitvi s štiridnevnega 150 kilometrov dolgega potovanja, ki ga je začel iz ruske arktične baze, je na novinarski konferenci dejal, da bo nadaljeval z opozarjanjem na okoljske probleme, zato bo obiskal še južni pol. Cilj potovanja je opozoriti svet na vse bolj zaskrbljujoče globalno segrevanje in okoljske probleme tega polarnega območja. Princ je še dejal, da je potovanje delno posvetil prapradedu, princu Albertu I., ki je pred kakimi sto leti organiziral več ekspedicij na Arktiko. "Bil je eden prvih znanstvenikov v začetku 20. stoletja, ki je opozarjal na probleme prekomernega ribolova," je še dodal.

Češka vojska prodaja upokojene pse

Praga (STA/AP) - Češka vojska prodaja svoje upokojene pse, ki niso več sposobni opravljati aktivne službe. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Jan Pejsek je pojasnil, da so v zadnjem letu v okviru ustreznega programa civilistom prodali že kakih 75 štirinožcev, starih od sedem do dvanajst let, cene pa so se gibale med deset (0,35 evra) in 3000 čeških kron (105 evrov). Z vsakim morebitnim kupcem se pogovorimo, da se prepričamo, da bo s psom dobro ravnal, je še dejal Pejsek.

Papež Janez Pavel II. na poljskih bankovcih

Varšava (STA/AFP) - Poljska centralna banka je sporočila, da bo izdala nov bankovec z likom pokojnega, na Poljskem rojenega papeža Janeza Pavla II.. Bankovec za 50 zlotov (13 evrov) bo dala v obtok 16. oktobra ob 28. obletnici papeževe izvolitve za poglavarja rimskokatoliške cerkve, so sporočili iz banke. Na bankovcu bodo verski simboli, povezani z izjavami in govori Janeza Pavla II., kopija njegovega podpisa in datum njegovega papeževanja med letoma 1978 in 2005.

vi/vr/ps
© STA, 2006