Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 20. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Neil Armstrong za nagrado prejel kamen z Lune

Cincinnati (STA/AP) - Ameriški astronavt in prvi človek, ki je stopil na Luno Neil Armstrong je dobil del luninega kamna, ki ga je pred več kot 36 leti v svojem vesoljskem plovilu Apollo 11 prinesel na Zemljo. "Meni bo pripadal samo dokler bom govoril. Zato bom govoril dlje kot ponavadi," se je pošalil 75-letni Armstrong na podelitvi nagrade ameriške vesoljske agencije NASA. Svetlo sivi kamen, ki tehta dva grama, je ovit v prozorno plastično kocko in je del priznanja agencije NASA Raziskovalni ambasador. Armstrong je priznanje dobil ob 35. obletnici zgodovinskega dogodka, ko sta se on in njegov kolega Buzz Aldrin sprehodila po Luni. Za raziskovalne ambasadorje so imenovani tudi astronavti, ki so sodelovali v vesoljskih programih Mercury, Gemini in Apollo. Armstrong je nagrado prejel v muzeju v Cincinnatiju, v ameriški zvezni državi Ohio, kjer bo del stalne razstave.

Po New Yorku se klatijo kojoti

New York (STA/AP) - Nekaj tednov zatem, ko so Newyorčani v svojem priljubljenem Central parku opazili prvega kojota, se je še en pripadnik te živalske vrste odločil, da se bo naselil v Veliko jabolko, in sicer v drugem mestnem parku. Kojota v parku Van Cortlandt so videli igralci golfa, je sporočila uprava parkov. Prvega kojota, ki se je pojavil v Centralnem parku, so ubili marca. Odstrelili so ga policisti po večdnevni gonji po največjem newyorškem parku. V upravi parkov pravijo, da so živali prišle v mesto iz predmestij, in poudarjajo, da za zdaj kojota na golf igrišču ne nameravajo ubiti, saj ne predstavlja neposredne nevarnosti za ljudi niti za hišne ljubljence. "Centralni park vsak dan obišče na tisoče ljudi, kar pa ne velja za park Van Cortlandt," je še dodal predstavnik uprave newyorških parkov.

Hugh Grant ima samo grde hiše

London (STA) - Britanski igralec Hugh Grant se zelo hitro naveliča hiš, ki jih kupi; takoj ko kupi kakšno hišo, v katero mu ne uspe niti vseliti, se že ozira za naslednjo. Grant je tako lastnik kar 17 hiš v Londonu, vendar z nobeno ni zadovoljen. "Kar naprej jih kupujem, a šele nato dojamem, da niso dovolj dobre. V Londonu imam zdaj 17 hiš, ki so vse grde in zelo slabo urejene," je potožil znani igralec, ki je od nedavnega v zvezi z lepo Jemino Khan.

Najbolj iskani poklici na Hrvaškem

Zagreb (STA) - Čeprav je visoka izobrazba najboljše jamstvo za dobro plačo in dobro delovno mesto, pa lahko tudi zaposleni s srednjo izobrazbo najdejo dobro plačano delovno mesto. Pasji frizerji, prodajni svetovalci, tajnice, varuške, maserji v wellness centrih, so le nekateri od "naj" poklicev s srednješolsko izobrazbo, kaže analiza, ki jo je portal MojPosao pripravil za Jutarnji list. Trenutno najbolj iskan poklic, kjer je uspešnost pri delu pomembnejša od stopnje izobrazbe, je prodajni zastopnik ali svetovalec. Ti ljudje lahko namreč s svojimi sposobnostmi vplivajo na povečanje zaslužka podjetja, zato se njihov osebni dohodek giblje od 500 do 800 evrov (120.000 do 180.000 tolarjev). Eden najbolj zaželenih poklicev je trenutno pasji frizer. Kot je povedala ena od teh frizerk, ki je sicer veterinarski tehnik z opravljenim tečajem pasje nege in ki je nato odprla svoj salon, je v reklamo vlagala le v začetku, kasneje pa je za reklamo poskrbelo dobro opravljeno delo. K njej so svoje ljubljenčke začele voziti znane osebnosti in sedaj reklame sploh ne potrebuje več, je povedala. Tisti, ki torej strižejo pse bogatih strank lahko mesečno zaslužijo tudi do 1100 evrov. Tajnice, na katerih sloni vsa administracija in logistika podjetja, so že od nekdaj iskana delovna sila, njihova plača pa doseže prek 1000 evrov. Za vsa tista gospodinjstva, ki nimajo časa za domača opravila, denarja pa jim ne manjka, so hišne pomočnice in varuške zlata vredna delovna sila. Njihov plača se giblje od 300 evrov pa do 600 oziroma 700 evrov.

Gorila obiskovalcu živalskega vrta razbila zob

Brindisi (STA/dpa)- Jezna gorila v živalskem vrtu v Fasanu pri Brindisiju je v enega od obiskovalcev zalučala kamen, s katerim mu je razbila zob, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Opica se je po vsej verjetnosti tako obnašala zato, ker ji je drugi obiskovalec vrgel oreh. Poškodovani je dejanje prijavil policiji v Fasanu.

vi/nb/kku/jk
© STA, 2006