Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 19. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Italijan v eni noči zbral 116 kazenskih točk za prometne prekrške

Rim (STA/AFP) - 20-letni Italijan iz Bolzana na severu države je nedavno podrl rekord v številu kazenskih točk za prometne prekrške na Apeninskem polotoku. Kot piše italijanski dnevnik La Repubblica, je namreč v eni sami noči zbral rekordnih 116 točk, pri čemer v Italiji za odvzem vozniškega dovoljenja zadostuje že 20 točk. Mladenič je poleg vrste manjših prekrškov zagrešil kar 11 hujših nepravilnosti v prometu, med drugim je prehiteval v škarje in v križiščih ter ponoči vozil brez luči. V Italiji sicer največ kazenskih točk, 10, prinesejo veliko prehitra vožnja, nevarno prehitevanje ter vožnja pod vplivom mamil ali alkohola. Vožnja skozi rdečo luč ali nepripet varnostni pas pa voznike v Italiji "staneta" po pet točk.

V britanskih šolah tudi pouk o sreči

London (STA/dpa) - Končno je šola uvidela, kaj mladi resnično potrebujejo za življenje - sposobnost biti srečni. "Že v kratkem bomo začeli poučevati učence o sreči," je pred dnevi napovedal Anthony Seldon, ravnatelj gimnazije Wellington v mestu Crowthorne južno od Londona. "Doslej smo se vse preveč osredotočali na akademske vsebine in pri tem spregledali najpomembnejše, to je željo biti srečen," je pojasnil. V okviru pilotskega projekta, ki bi ga lahko posnemale tudi druge britanske šole, bodo učence med 14. in 16. letom starosti zaenkrat uro tedensko poučevali, kako vzdrževati medčloveške odnose, reševati psihične in duševne probleme ter premagovati "negativna čustva". "Najstnike pogosto zmede hrup, ki se dela okoli znanih osebnosti, bogastva in lastnine," pojasnjuje "učitelj sreče" Ian Morris. "A vse te stvari niso ključ do sreče," dodaja. Pouk v gimnaziji Wellington so med drugim podprli tudi psihologi in sociologi britanske univerze v Cambridgeu.

Moški bolj zagreti za računalniške knjige kot ženske

Berlin (STA/dpa) - Moški pogosteje posežejo po literaturi o računalnikih in internetu kot ženske, je pokazala raziskava statističnega inštituta iz nemškega Wiesbadna. Kar 35 odstotkov moških je v anketi povedalo, da je svoje računalniško znanje pridobilo iz knjig in izobraževalnih računalniških programov, medtem ko je delež žensk s takšnim odgovorom dosegel le 17 odstotkov. Moški so pri računalnikih tudi bolj samostojni, medtem ko je ženskam ljubše učenje v skupini; dve tretjini moških in le polovica žensk je svoje računalniško znanje pridobilo prek prakse in poskusov. Po drugi strani je vsaka peta ženska vsaj enkrat obiskala računalniški tečaj, medtem ko je bil na tečaju le vsak osmi moški. V anketo so zajeli osebe, starejše od deset let, ki so v prvem četrtletju leta 2005 uporabljale osebni računalnik ali internet.

Zaspal med telefonskim pogovorom s prijateljico

Berlin (STA/dpa) - Telefonski pogovor med 42-letnim moškim iz Nuernberga in njegovo prijateljico iz Baden-Wuerttemberga na velikonočno nedeljo očitno ni bil zanimiv, saj je moški sredi pogovora zaspal. Ker z druge strani naenkrat ni bilo več nobenega glasu in ker so vsi poskusi, da ga ponovno prikliče, spodleteli, je mlado žensko zaskrbelo in poklicala je policijo. Ta je takoj ukrepala, saj se je bala, da bi se lahko moškemu kaj zgodilo ali da ima zdravstvene težave. Skupaj z gasilci in reševalci so se policisti podali na pot, pripravljeni, da moškemu priskočijo na pomoč. "Ko je pred hišo zaslišal direndaj in sirene, je moški, ves zaprepaden, odprl vrata," je pojasnil tiskovni predstavnik policije. Presenečeni so bili tudi policisti, saj jim je moški pojasnil, da je med pogovorom pač malo zadremal.

Družina Berlusconi kupila hišo v Švici

Zuerich (STA/dpa) - Družina italijanskega premiera Silvia Berlusconija je kupila hišo v švicarskem Engadinu. Tujci na območju sicer ne smejo kupovati nepremičnin, zato je Berlusconijeva tašča Flora Bartolini prevzela švicarsko državljanstvo. Novica o tem, da so Berlusconijevi kljub drugačnim pravilom kupili nepremičnino, je prišla v javnost, ko so "skrivnost" izdali italijanski gradbeni delavci, ki so prenavljali hišo.

ase/ps
© STA, 2006