Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 18. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Roboti del družbe predšolskih otrok

Tokio, (STA/AFP) - "Konec igre, spat bo treba," reče otroški glasek in pokrije srebrnega prijatelja. To je vsakodnevni pojav v enem od ameriških vrtcev, kjer se skupaj družijo roboti in otroci. Poskus vodi japonska korporacija Sony, znanstveniki pa želijo ugotoviti kaj je potrebno, da lahko človek in stroj razvijeta dolgoročen odnos. Zaenkrat so ugotovili, da lahko otroci s svojo odprtostjo razvijejo čustva do robotov, s tem pa raziskovalci upajo, da bodo znali s pridobljenimi spoznanji narediti stroje bolj pametne in prijazne, seveda v komercialne namene. "Otroke smo vprašali, ali gre za igračo ali za človeško bitje, ampak otroci te kategorizacije sploh ne poznajo," je dejal raziskovalec Fumihide Tanaka.

Angelina Jolie bi svojemu otroku rada dala namibijsko ime

Johannesburg, STA/DPA - Hollywoodski par Angelina Jolie (30) in Brad Pitt (42) bi rada svojemu prvorojencu dala namibijsko ime. Otrok naj bi se rodil v Namibiji, kjer igralca letujeta, kot je zapisal južnoafriški časnik Sunday Times, pa naj bi zaradi tega tudi dobil lokalno ime. Par prebiva v strogo varovanem počitniškem naselju Walvis Bay na atlantski obali, doslej pa sta se zvezdnika že podala na nekaj safari izletov, Pitt pa je na dopustu odkril tudi nov hobi - vožnjo z motornimi štirikolesniki.

Peking pokrit s peskom

Peking, (STA/AFP) - Milijoni prebivalcev Pekinga so se v ponedeljek zjutraj zbudili in presenečeni ugotovili, da jim je mesto prekrila tanka plast puščavskega peska. Pojav jih je znova spomnil, da se puščava vse bolj in bolj bliža kitajski prestolnici. Kitajska ima 2,6 milijona kvadratnih kilometrov puščave, pekinška organizacija za varovanje okolja pa je že posvarila, da bi lahko bil omenjeni peščeni vihar, najhujši letos, škodljiv ljudem, še posebej dihalnemu sistemu. Vihar je s kitajsko-mongolske meje Peking začel ogrožati v nedeljo zvečer.

Srbski minister za naložbe Velimir Ilič navdušen nad Severino

Beograd, (STA/MINA) - Srbski minister za naložbe Velimir Ilič je navdušen nad privlačnostjo letošnje zmagovalke hrvaškega izbora za evrovizijsko popevko Severine. Ilič in Severina sta se srečala na Dnevih estrade v Čačku, kjer je Ilič navdušeno ploskal ob nastopu zvezdnice. "Če tudi kuha tako, kot meša, bi ji rade volje polizal krožnik. Vsaka ženska je privlačna in lepa, a Severina je več kot to. Poglejte samo kako pleše, človek bi kar eksplodiral. Moram oditi od tu, sicer se bom kar zaljubil," naj bi dejal srbski minister. Ilič je poročen in ima pet otrok.

Zdrava hrana posledično pomeni manj gubic

Berlin, (STA/DPA) - Ljudje, ki jedo veliko sadja in zelenjave, imajo po zadnjih raziskavah manj gubic. Tudi tisti, ki se normalno prehranjujejo lahko po novih ugotovitvah pomladijo svojo kožo v primeru, da je v njihovi prehrani dosti paradižnika in rdeče paprike. Prosti radikali so glavni krivec za prezgodnje staranje kože in bolezni kožnega raka. Antioksidanti v telesu preprečujejo nastajanje škode prostih radikalov, vendar jih telo ni sposobno proizvesti zadosti, zato jih nadomesti z vitamini A, C, D in E ter beta karotenom. Korenček, paradižnik, paprika in zeleni ohrovt ter zeleni čaj vsebujejo veliko antioksidantov, s čimer lahko povzročijo, da je koža videti mlajša.

jd/mc
© STA, 2006