Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 17. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Francoz zbiral mrtve živali

Bordeaux (STA/dpa) - Francoz iz Bordeauxa je v svojem razdejanem in zanemarjenem stanovanju zbral več kot 200 mrtvih živali, psov, mačk in ptic vseh vrst, je sporočil direktor urada za zdravje Jacques Volland. Po njegovih besedah je stanovalce zgradbe neznosen smrad tako motil, da so poklicali sanitarno inšpekcijo. Direktor urada za zdravje je še povedal, da so v stanovanju v kartonastih in pločevinastih škatlah odkrili delno posušene, delno razpadle ostanke živali. 70-letni Francoz ni pojasnil, zakaj je to počel. Živalske ostanke so sežgali, možakarja napotili na psihiatrično zdravljenje, zgradbo pa so zaradi dezinfekcije v celoti izpraznili.

Zapreti bo moral gostišče

Wellington (STA/dpa) - Novozelandski gostilničar, ki je decembra lani prekršil leto dni trajajočo prepoved kajenja v lokalih, barih in restavracijah, je dobil posebno kazen - v roku 25 dni bo moral zapreti svoje gostišče, so poročali lokalni mediji. Geoffrey Mulvihill, lastnik gostišča Carlton Hotel v mestu Timaru na Južnem otoku, bo moral plačati tudi 15.000 novozelandskih dolarjev (10.500 ameriških dolarjev) globe, ker ni zagotovil, da v njegovem lokalu nihče ne kadi. Mulvihill, ki so ga prijavili, ker je gostišče prelepil s plakati z napisom Svoboda izbire, je prvi, ki so ga obsodili zaradi kršenja zakona o prepovedi kajenja, ki v državi velja od decembra 2004.

Rusija kaznuje svoje sosede

Moskva (STA/Fena) - Po sporu s sosedi glede zemeljskega plina je Rusija začela nov spor. Gre za vino - Rusija je namreč prepovedala uvoz alkoholnih pijač iz Moldavije in Gruzije. Oblasti v Moskvi pravijo, da je v vinu "umazanija, ki škodi zdravju", poroča britanski BBC. Voditelja držav, ki so ju prizadele "vinske sankcije", sta prepričana, da gre za politično motiviran ukrep zaradi vse slabših odnosov med njima in Rusijo. Prepoved pomeni hud udarec za Moldavijo in Gruzijo, ki še kako računata na dobiček od izvoza vina v Rusijo.

Nekdanja igralka po 43 letih v Hollywoodu

Beverly Hills (STA/AP) - Dolores Hart, ki je leta 1962 pri 24 letih stopila v svet filma, igrala je tudi ob Elvisu Presleyju, nato pa postala nuna, je prvič po 43 letih samostanskega življenja znova obiskala Hollywood. Mati Dolores Hart in prednica samostana opatije Regina Laudis v ameriški zvezni državi Connecticut je obnovila prijateljstva iz svojih filmskih let. Zakaj? Da bi širila zavest o skrivnostni nevrološki motnji, za katero trpijo nešteti Američani in jo ima tudi sama. Mati Dolores je o svoji bolezni govorila v hotelu Beverly Wilshire. Povedala je, da je želela postati igralka, vendar se je to obdobje v njenem življenju končalo. Pri 67 letih zgleda sijoča in zelo zdrava. Leta 1999 je zbolela, vse jo je bolelo, zdravniki pa niso odkrili vzroka. Šest mesecev je hodila od zdravnika do zdravnika, vendar nobeden ni znal povedati, kaj je vzrok njenih bolečin. Končno ji je newyorški specialist zamenjal zdravila, ki so ji pomagala, da je zapustila invalidski voziček in zaživela bolj normalno življenje.

Par preživel 60-metrski padec z jadralnim letalom

Innsbruck (STA/dpa) - Mlada Nemca sta v avstrijskih tirolskih Alpah preživela padec jadralnega letala z višine 60 metrov, je sporočila avstrijska policija. 18-letni mladenič in 25-letno dekle sta kmalu po vzletu strmoglavila na drevo. Mladenič je utrpel hude poškodbe hrbtenice, ženska pa si je zlomila oba gležnja.

vi/mc/ps/jk
© STA, 2006