Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 15. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Tom Cruise in Katie Holmes svojega otroka ne bosta krstila

Los Angeles (STA/dpa) - Ameriški igralec Tom Cruise in njegova zaročenka Katie Holmes svojega otroka ne nameravata krstiti. 27-letna Holmesova, ki je v visoki nosečnosti, je namreč pristopila k scientološki cerkvi, katere pripadnik je njen zaročenec že vrsto leto. Zatrdila je še, da to ni povzročilo nesporazumov z njenimi starši, ki so katoličani. 43-letni Cruise zagovarja tako imenovano "tiho rojstvo", ki ga prakticirajo scientologi. Kot je povedal, je ženski, ki rojeva, dovoljeno kričati, ostali, ki prisostvujejo porodu, pa morajo biti čim bolj tiho in mirni, s čimer pokažejo spoštovanje do matere, otrok pa pride varno na svet. Če bo Holmesova želela, bo lahko dobila sredstva proti bolečinam, Cruise pa ji bo ob rojstvu stal ob strani. Za novorojenca sta zvezdnika že izbrala ime, vesta pa tudi, kakšnega spola bo otrok, čeprav tega nista izdala. Tudi datum poroke še ni znan.

Čebele v tokijskem prestižnem trgovskem predelu Ginza

Tokio (STA/dpa) - V prestižnem trgovskem predelu Tokia so na vrhu 11-nadstropnega trgovskega centra lastniki naselili 30.000 čebel, ki so jih uvozili z otoka Okinava. Med, ki ga naberejo čebele, nato uporabljajo za koktajle v bližnjih lokalih in sladilo, so povedali v industrijskem združenju, ki ima pisarne v poslopju v četrti Ginza. Od začetka aprila so tako pridobili že okoli 13 kilogramov medu, piše japonski dnevnik Jomiuri Šimbun.

Hiše v New Orleansu morajo biti najmanj 91 centimetrov nad tlemi

Washington (STA/Fena) - Ameriška zvezna vlada je objavila pravila pri obnovi hiš v New Orleansu, ki ga je septembra lani prizadel orkan Katrina. Po novih pravilih bo morala biti vsaka družinska hiša dvignjena vsaj 91 centimetrov od tal. Kdor ne bo upošteval tega pravila, ne bo dobil denarne pomoči za obnovo hiše, lahko pa ostane tudi brez izplačila zavarovanja za primer poplav. Postavitev višjih temeljev, četudi samo za nekaj centimetrov, sicer lahko stane več deset tisoč dolarjev. Vlada je od kongresa že zahtevala 2,5 milijarde dolarjev za popravilo obrambnih nasipov na območju New Orleansa.

Beloglavi orel se vrača v Kalifornijo

Los Angeles (STA/AP) - Prvič po več kot 50 letih je par beloglavih orlov na otoku Santa Cruz ob kalifornijski obali izvalil mladiča. Znanstveniki pravijo, da je to prvo uspešno parjenje po štiriletnih prizadevanjih, da beloglavega orla vrnejo na ta južnokalifornijski otok. "Začelo se je novo obdobje za otoke," je dejal David Garcelon, predsednik Inštituta za preučevanje divjih živali. Sicer pa so imeli znanstveniki več razlogov za praznovanje, saj so na otoku odkrili še drugo gnezdo, v katerem so od 28. marca opazili orlovo samico, ki najbrž vali jajce. Beloglavi orel je včasih preletaval otoke kalifornijske obale, vendar je v 60. letih minulega stoletja izginil zaradi onesnaževanja z nevarnim pesticidom DDT. Pesticid, ki je zdaj prepovedan, je namreč uničeval jajčno lupino.

14 mesecev pogojno zaradi meta jajca proti turškemu premieru

Ankara (STA/AFP) - Sodišče v turškem črnomorskem mestu Trabzon je v četrtek na 14 mesecev pogojne kazni obsodilo levičarskega aktivista, ki je junija lani ob otvoritvi nove ceste v Trabzon v turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana vrgel jajce, poroča turška CNN. Čeprav je cilj zgrešil, ga je sodišče spoznalo krivega razžalitve predsednika vlade. Turške oblasti sicer sodno preganjajo še deset ljudi, ki so premiera Erdogana obmetavali z jajci.

vi/kku/uca/mc/mce/vr/ps/ab
© STA, 2006