Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 16. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Indiana Jones v Visokem

Zagreb (STA) - Ob vznožju hriba Visočica poleg Visokega v osrednji BiH so začeli drugo fazo izkopavanj na kraju, za katerega raziskovalec Semir Osmanagič trdi, da skriva stopničasto piramido, staro 12.000 let. V naslednjih šestih mesecih bodo geologi in speleologi, zbrani v fundaciji Arheološki park; Bosanska piramida Sunca, s pomočjo strokovnjakov iz Egipta, Grčije in Švedske poskušali dokazati hipotezo, da se pod Visočico skriva prva evropska piramida. Čeprav mnogi o tem dvomijo, so raziskave na omenjeni lokaciji pritegnile veliko pozornost domačih in tujih medijev. Prihod v Visoko so napovedale novinarske ekipe svetovnih medijskih hiš, kot so BBC, CNN, ameriška tiskovna agencije AP, francoska tiskovna agencija AFP in britanski Reuters ter številni mediji iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Hrvaške in Črne gore, piše hrvaški Večernji list.

Nokia prek elektronske pošte vohunila za svojimi uslužbenci

Helsinki (STA/APA) - Finski telekomunikacijski koncern Nokia je v letih 2000 in 2001 nezakonito nadziral zasebno elektronsko pošto svojih zaposlenih, je poročal helsinški dnevnik Helsingin Sanomat. Čeprav je afera po finskih predpisih zastarala, je državni tožilec Jukka Haavisto ostro kritiziral ravnanje koncerna. Po zapisniku preiskave pred petimi leti je oddelek za varnost koncerna redno bral več kot 1600 zasebnih sporočil zaposlenih, v katerih so se poleg informacij o pošiljatelju in prejemniku nahajale tudi osebne fotografije, pa tudi drugi zaupni podatki. Prva ciljna skupina teh preverjanj so bili zaposleni, ki so nameravali zamenjati službo. Nokia se je namreč bala, da ne bi konkurenci odkrili njenih poslovnih skrivnosti. Koncern je v časopisih zanikal navedbe, da je sistematično preverjal zasebno elektronsko pošto svojih sodelavcev, in sporočil, da so na podlagi analiz izvajali le "poskus".

Jeleni na severnem Japonskem ovirajo promet

Tokio (STA/dpa) - Jeleni na severu Japonske povzročajo prebivalcem vse večje težave. Populacija jelenov na največjem severnem otoku Hokaidu se je razmnožila na skoraj 40.000, zato so vse pogostejša trčenja z avtomobili in vlaki, je poročal dnevnik Asaši Šimbun. Lani je število trčenj jelenov z vlaki doseglo rekordno številko 1234. V zadnjih desetih letih se je število nesreč na železniških tirih podvojilo, kljub temu da je uprava železnic vzdolž tirov vgradila oddajnike s frekvencami, ki odbijajo jelene. V cestnem prometu so razmere še slabše, saj se je število prometnih nesreč, v katere so "vpleteni" jeleni, celo potrojilo. Časnik navaja, da je eden glavnih razlogov za vse številnejšo populacijo jelenov na Hokaidu dejstvo, da ni več lovcev.

Iluzionist bo živel v akvariju

New York (STA/AP) - 33-letni iluzionist David Blaine namerava en teden preživeti v akvariju z ribami, in to pred očmi Newyorčanov. Blaine bo izvedel svojo najnovejšo "čarovnijo" pod vodo, kjer bo v akvariju pred Lincolnovim centrom preživel sedem dni in noči. Na koncu bo poskušal zrušiti rekord bivanja pod vodo brez zraka, ki zdaj znaša 8 minut in 58 sekund. Pri prejšnjih poskusih je lovil ravnotežje na mali ploščadi 35 ur in bival v ledeni kocki 61 ur - oba poskusa je izvedel v New Yorku. Prav tako je leta 2003 brez hrane zdržal 44 dni v škatli, obešeni nad Temzo v Londonu.

Rusija Britancu preprečila pot okoli sveta

Moskva (STA/AFP) - Britanski avanturist Karl Bushby, ki že sedem let potuje okoli sveta, je moral prekiniti potovanje, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. Ruski sodnik na Čukotskem polotoku na vzhodu Rusije je razsodil, da morata Britanec in njegov sopotnik Dmitri Kieffer zapustiti državo in plačati kazen v višini 72 dolarjev. Britanski avanturist naj bi namreč v državo prišel nezakonito iz Aljaske preko poledenelega Beringovega preliva. Ob denarni kazni in pregonu pa bi bila lahko najhujša kazen petletna prepoved vrnitve v Rusijo, saj ruska zakonodaja določa, da deportirani tujci ne morejo dobiti vstopnega vizuma pet let po pregonu. Moža sta sicer imela veljavna poslovna vizuma, nista pa izpolnila formalnih listin ob prehodu meje 1. aprila. Prepoved obiska Rusije naslednjih pet let bi Bushbyu preprečila, da zaključi svoje potovanje, ki ga je začel leta 1998 na najjužnejšem delu Čila, končal pa bi ga v svojem rodnem kraju Hull v Angliji leta 2010.

vi/kku/ps
© STA, 2006