Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 14. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Dražba avtomobilov ruskih voditeljev

Moskva (STA/dpa) - Na dražbi redkih avtomobilov v Moskvi se bodo znašli tudi jekleni konjički, ki so nekoč pripadali sovjetskima voditeljema Leonidu Brežnjevu in Mihailu Gorbačovu. Na dražbi, ki jo organizira britanski Sotheby's, bo več kot 50 avtomobilov starejših, pa tudi novejših letnikov, vrednih okoli 13 milijonov ameriških dolarjev. Identitete kupcev in cene ne bomo razkrili, je dejal organizator. Med avtomobilskimi "zvezdniki" je tudi črna oklepna limuzina ZIL 41052 letnik 1988, ki jo je uporabljal Gorbačov, pa tudi nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin. Limuzino cenijo na 550.000 dolarjev. Moskovska dražba bo vključila tudi japonskega nissana iz leta 1973, last Leonida Brežnjeva, ki je bil znan kot strasten zbiralec jeklenih konjičkov.

Hitra prehrana najboljša na Danskem, najslabša v ZDA

Koebenhavn (STA/AFP) - Hitra prehrana iz McDonaldsa je najbolj zdrava na Danskem in najslabša v ZDA, so rezultati študije znanstvenikov z danske univerzitetne klinike Gentofte. Znanstveniki so v študiji, ki jo je objavila medicinska revija New England Journal of Medicine, primerjali McDonaldsove obroke in tiste iz Kentucky Fried Chickena v 20 državah v svetu. McDonaldsov veliki obrok piščančjih kroketov in francoskega krompirčka v ZDA vsebuje 10,1 grama maščobnih kislin, medtem ko enak obrok v Franciji vsebuje 5,9 grama, na Danskem pa le 0,33 grama, je dejal vodja raziskave Steen Stender. "Veliko ljudi misli, da so McDonaldsovi obroki povsod v svetu enaki, kar v bistvu sploh ni res," je dodal.

Nemški princ prinaša svoje pivo v Indijo

New Delhi (STA/dpa) - Nemški princ Luitpold Bavarski, lastnik zadnje pivovarne Kaltenberg, želi Indijce naučiti, kako nazdraviti s pivom, zato je v Indiji sklenil pogodbo s pivovarno, ki bo proizvajala njegovo bavarsko pivo. Pivovarna Kaltenberg se je tako povezala s pivovarno Him Neel v indijski državi Himanchal Pradesh, ki bo pivo proizvajala na osnovi vode s Himalajev, nemškega ječmena ter hmelja. "Indija je težavno tržišče, vendar obetajoče," je dejal princ na nemškem veleposlaništvu v New Delhiju, kjer so med prvimi poskusili prve rezultate njegovega dela. Zapleteni indijski zakoni, ki prepovedujejo reklamiranje alkoholnih pijač, različni davki v vsaki od zveznih držav otežujejo prodor na indijski trg, pravi prapravnuk zadnjega bavarskega kralja Ludvika III. Vendar pa je Luitpold prepričan, da bo proizvodnja kakovostnega piva v Indiji naraščala.

Kylie Minogue odslej kratkolaska

London (STA/dpa) - Avstralska pop pevka Kylie Minogue se je po zdravljenju raka na prsi javnosti prvič predstavila s kratkimi lasmi. Na fotografijah, ki si jih je moč ogledati na njeni spletni strani (www.kylie.com), posnel pa jih je njen prijatelj, 40-letni francoski igralec Olivier Martinez, ima 37-letna Kylie kratko pričesko v stilu igralke iz 60. let minulega stoletja Jean Seberg. V minulih mesecih je bilo pevko v javnosti mogoče videti le s klobukom, kapo ali ruto na glavi, saj so ji po kemoterapiji izpadli lasje. Nove fotografije so sicer nastale med pevkinimi počitnicami v italijanskem letovišču Portofino.

Monaški princ Albert II na poti proti Severnemu polu

Moskva (STA/AFP) - Monaški knez Albert II se je v četrtek z ruske plavajoče raziskovalne postaje Barneo v Arktičnem oceanu s pasjo vprego odpravil proti Severnemu polu, je sporočil član njegove podporne ekipe, ruski raziskovalec Dimitri Čparo. Osemčlanska ekspedicija bo prečkala 92 kilometrov ledu, na cilj pa naj bi prispela v nedeljo. To pot bo Albert opravil v čast svojemu prapradedu, princu Albertu I, pionirju moderne oceanografije, raziskovalcu in ustanovitelju slavnega monaškega Oceanografskega inštituta. Albert pa si želi s svojo odpravo tudi opozoriti svetovno javnost na nevarnost segrevanja ozračja in industrijskega onesnaževanja, posledice katerega so na Arktiki posebej izrazite.

vi/aju/uca/mlj/ab
© STA, 2006