Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 13. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Sendvič za 85 funtov

London (STA/AFP) - Londončani si lahko od ponedeljka privoščijo najdražji sendvič v mestu, ki stane 85 funtov (122 evrov), piše Sunday Telegraph. V sendviču, ki je namazan s tartufi v majonezi in gosjo pašteto, so tudi solata v avokadovem olju, gorčica, paradižnik in paprika. Visoko ceno pa opravičuje tenko narezana goveja salama, izdelana iz goveda, ki ga vzrejajo na Japonskem, napajajo s pivom in masirajo ob klasični glasbi. Sendvič prodaja veriga britanskih trgovin Selfridges na Oxford Streetu.

Tarzanova Čita praznovala 74. rojstni dan

Los Angeles (STA/AP) - Šimpanzinja Čita, zvezda filmov o Tarzanu v 30. in 40. letih minulega stoletja, je nedavno praznovala 74. rojstni dan. Ob prazniku se je posladkala s torto brez sladkorja, saj je kljub zdravemu in aktivnemu življenju diabetičarka. "Dobro se je zabavala. Zabava je bila uspešna," je dejal njen oskrbnik Dan Westfall, ki vodi zavetišče za primate vzhodno od Los Angelesa. Zabave ob rojstnem dnevu so se udeležili tudi predstavniki španskega filmskega festivala, ki so Čiti podelili prvo nagrado v njeni karieri, in sicer v kategoriji komedije. 70 kilogramov težka in že rahlo osivela Čita je eden od šestih primatov, ki živijo v puščavskem zatočišču 110 kilometrov vzhodno od Los Angelesa. Še vedno je aktivna in ima vse zobe, je povedal Westfall, ki je Čito posvojil leta 1992. Pred tem je zanjo skrbel Westfallov stric, ki je v Hollywoodu delal kot dreser živali. Čito, ki je v ZDA iz Afrike prispela v 30. letih minulega stoletja, so v Guinnessovi knjigi rekordov zabeležili kot najstarejšega šimpanza na svetu, saj te živali na svobodi redko živijo več kot 40 let, v ujetništvu pa lahko dočakajo starost okoli 60 let.

Ameriški vojak ni mogel na letalo, ker je na seznamu morebitnih teroristov

Minneapolis (STA/AP) - Rezervistu ameriških marincev, ki se je po osmih mesecih v Iraku vračal domov, na letališču v ZDA niso dovolili na letalo, ker je bil na seznamu morebitnih teroristov. Poročniku Danielu Brownu, ki se je v uniformi vračal v skupini 26 kolegov, na letališču v Los Angelesu niso dovolili na letalo, dokler niso razčistili zadeve. V domači Minneapolis je tako prispel uro kasneje kot kolegi, ki pa so ga počakali na letališču. 32-letni Brown je sicer imel težave tudi ob odhodu v Irak, ko je zaradi težav na letališču odpotoval z zamudo.

Na Švedskem obsojen strelec s krompirjevimi naboji

Stockholm (STA/AFP) - Sodišče v švedskem Falunu je nekega moškega obsodilo na denarno kazen v višini njegovih 80-dnevnih dohodkov, ker je z okna svojega stanovanja streljal s krompirjevimi naboji. K temu podvigu ga je navdihnila oddaja na televiziji, zato se je 25-letnik takoj odpravil v najbližjo trgovino in kupil sestavne dele za puško. Skupaj s prijatelji jo je kasneje v svojem stanovanju sestavil in jo opremil z naboji, ki jih je izdelal iz krompirja. Z balkona je nato streljal na bližnje parkirišče. Ko so na kraj dogodka prihiteli policisti, so zasegli puško in dve vreči krompirja, ki so ju našli v stanovanju. Policijski izvedenci so po temeljiti preiskavi ugotovili, da je imela takšna puška mnogo več moči kot navaden revolver.

V Iraku je nevarno biti miss

Bagdad (STA/AP) - Da v Iraku lepoticam ni lahko, so pokazali zapleti ob izboru za miss, ki je bilo prvo takšno tekmovanje v državi po ameriško-britanskem napadu na režim iraškega predsednika Sadama Huseina marca 2003. Še pred zaključno prireditvijo v Bagdadu prejšnji teden sta zaradi groženj islamskih skrajnežev, ki ostro nasprotujejo takšnim lepotnim izborom, izstopili iz tekme dve mladenki, za najlepšo pa je bila izbrana Tamar Goregian. A že štiri dni kasneje, potem ko je prejela grožnje s smrtjo, je novopečena lepotna kraljica vrnila naslov miss Iraka, ki so ga organizatorji nato predali Silvi Šahakian. Ta zaenkrat še vztraja pri lovoriki, a se skriva. V pogovoru za ameriško televizijo ABC je Šahakianova pojasnila, da bo poskušala narediti vse, da bi lahko sodelovala na izboru za miss universe, ki bo konec julija v Los Angelesu. "Le redko katero dekle dobi takšno priložnost. Vesela sem, da se mi je nasmehnila sreča. Tega ne želim izgubiti," je dejala. "Pazila bom nase. Spreminjala bom bivališče," je pojasnila.

vi/nb/ase/jk
© STA, 2006