Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 12. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Vinjeni Hrvat si je v enem dnevu prislužil 27 kazni

Zagreb(STA/DPA)- Hrvaški voznik je v nedeljo v enem samem dnevu prejel 27 kazni, je poročala internetna izdaja časopisa Jutranji list. 20-letni Ivan S. je prvič naletel na policijo ob dveh zjutraj, ko je v vinjenem stanju vozil po Koprivnici, 50 kilometrov severozahodno od Zagreba. Potem je poskušal ubežati cestni policijski kontroli, ni upošteval drugega policijskega vozila, ki ga je zasledovalo, ni imel prižganih luči, prehitel je kolono avtomobilov pri polni črti, vozil po nasprotnem voznem pasu in skoraj zbil pešca na pločniku. Potem, ko se je po več prevoženih rdečih lučeh končno ustavil, se je izkazalo, da tudi njegovo vozilo ni ustrezalo tehničnim standardom. Za vseh 24 prekrškov bi moral plačati 4.300 dolarjev, na sodnem zaslišanju pa je sodniku zatrdil, da se bo poboljšal. Kljub temu je takoj po izpustitvi iz pripora dobil novo denarno kazen zaradi tehnične neustreznosti vozila, že zvečer je bil ponovno kaznovan zaradi vožnje v vinjenem stanju, 27. kazen pa je dobil, ker ni uspel popraviti avtomobila.

Kraljica Elizabeta II se približuje 80. rojstnemu dnevu

London (STA/AP)- V Veliki Britaniji se približuje 80. rojstni dan kraljica Elizabete II. in ob tej priložnosti so v Buckinghamski palači v ponedeljek izdali brošuro z 80 dejstvi o kraljici, za katere ljudje mogoče ne vedo. Kraljica, ki rojstni dan praznuje 21. aprila, je lastnica vseh delfinov in jesetrov v britanskih vodah, enkrat je za darilo prejela dva bobra, drugič pa 3,2 kilograma rakcev, njen prvi poni pa se je imenoval Peggy. Kraljičin rojstni dan bodo praznovali tudi sredi junija. Ta tradicija se je razvila zato, ker so njeni predhodniki, rojeni pozimi, raje praznovali v lepšem vremenu. Po Viljemu Osvajalcu je kraljica Elizabeta II. že 40. vladar na britanskem prestolu, med njenim vladanjem pa se je zamenjalo deset ameriških predsednikov in deset britanskih premierov. Obiskala je 129 držav in na svojih vrtnih zabavah gostila več kot 1,1 milijona ljudi.

Razstavili velikonočno jajce, vredno 87.000 dolarjev

London (STA/AP)-Danes so v čokoladni hiši La Maison du Chocolat v Londonu razstavili diamantno jajce Stella, prekrito s sto-karatnimi diamanti v vrednosti 87.000 dolarjev. Jajce je veliko več kot 60 centimetrov, narejeno pa je bilo v trgovini s čokolado v Parizu. Potem ko je trgovina v Londonu prejela čokoladno jajce, je šef postopoma na manjših delih jajca topil čokolado, kamor je potem namestil diamante, je povedal trgovinski predstavnik Gavin Kimble. V notranjosti jajca pa je čokolada z okusom breskev in marelic ter v sladkorju kuhanih lešnikov.

Katoliki in konzervativne stranke proti sporni risanki

Berlin (STA/AP)-Pripadniki rimskokatoliške cerkve in konzervativne stranke v Nemčiji so v ponedeljek nasprotovali načrtom za televizijsko predvajanje sporne risanke, ki prikazuje papeža kot otročaja, ki skače naokoli s palico, pokvarjene kardinale in čedne nune. Serija o papeškem mestu Popetown, ki je dvignila veliko prahu na Novi Zelandiji in je bila preveč žaljiva za britanske gledalce, se bo v Nemčiji predvajala na glasbeni televizijski postaji MTV od tretjega maja naprej. Največ pritožb leti na reklamni oglas MTV, ki kaže Jezusa na divanu pred križem s sloganom "namesto postopanja se smej". Neki nemški škof je izjavil, da bodo od oblasti zahtevali, naj pregleda program, vodja bavarske Krščansko socialne zveze Joachim Herrmann pa je izjavil, da bi na MTV dvakrat premislili, preden bi na enak način zbijali šale iz muslimanskih klerikov. Dodal je še, da ni sprejemljivo, da se rimskokatoliško cerkev tako ponižuje le zato, ker je lažje in je manj nevarno. Predstavnica MTV Marie-Blanche Stoessinger pa je kritike zavrnila, rekoč da serija ne omalovažuje in ne žali vere.

Japonska princesa Aiko začela hoditi v vrtec

Tokio (STA/AFP) - Princesa Aiko, edinka japonskega prestolonaslednika Naruhita in soproge Masako, je v torek prvič prestopila prag elitnega tokijskega vrtca. Štiriletno princesko, oblečeno v nabrano modro krilce, jopico in s klobučkom na glavi, sta spremljala mamica in očka. Pred vstopom v vrtec, kjer je bil pripravljen slovesen sprejem za princeso in še okoli 50 otrok, je mala Aiko spustila očetovo roko in se tesno privila k mami.

kku/nb/tes
© STA, 2006