Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 9. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Hrvaški obrambni minister junak leta na Slovaškem

Bratislava (STA/Beta) - Hrvaški obrambni minister Berislav Rončevič je postal junak na Slovaškem, ker je rešil življenje nekemu slovaškemu mladeniču. Za "vojaško junaško dejanje leta" je od slovaške vojske prejel priznanje. Rončevič je lansko poletje, ko je bil na Braču na letnem dopustu, opazil mladeniča, ki je izgubil zavest pri ponesrečenem skoku v morje, med katerim je z glavo udaril ob steno. Z masažo srca in umetnim dihanjem je hrvaški minister uspel rešiti življenje 19-letnem Mareku Randjaku. Priznanje "vojaško junaško dejanje leta" je Rončevič prejel v kategoriji "reševanja življenja".

Eminem se že drugič ločuje od prve žene

Washington (STA/AFP) - Ameriški raper Eminem je vložil prošnjo za ločitev od žene Kim Mathers, s katero se je pred slabimi tremi meseci znova poročil, je sporočil pevčev zastopnik. Glasbenik se je z Mathersovo - njun burni odnos je tema večine Eminemovih pesmi - znova poročil 14. januarja letos. Pred tem sta se leta 2001 razvezala, in sicer po slabih dveh letih zakona. 33-letni Eminem in 31-letna Kim Mathers sta se spoznala pred 17 leti in se prvič poročila leta 1999.

Portret danske princese Mary

Koebenhavn (STA/AP) - V srednjeveškem gradu Frederiksborg severno od danske prestolnice so slovesno odkrili prvi portret danske princese Mary, sicer rojene v Avstraliji. Portret je naslikal avstralski umetnik Ralph Heimans, odraža pa "avstralsko preteklost in dansko prihodnost". Umetnino je naročil Muzej narodne zgodovine, ki se nahaja v Frederiksborgu v Hilleroedu. Slika bo del začasne razstave Avstralski obiski (Australian Visists), ki vključuje 50 portretov znanih Avstralcev, med njimi tudi Nicole Kidman, Cathy Freeman, Kylie Minogue, Nicka Cavea in pokojnega Errola Flynna.

Tožilec ukradeno kreditno kartico uporabljal za seks

Strasbourg (STA/AFP) - Sodišče v Strasbourgu je francoskega državnega tožilca, ki je z ukradeno kreditno kartico plačeval spolne usluge v nekem nemškem bordelu, obsodilo na denarno kazen v višini nekaj tisoč evrov in ga za 18 mesecev suspendiralo z delovnega mesta. 48-letni Pierre Hontang, nekdanji državni tožilec iz jugozahodnega francoskega mesta Bayonne, je kreditno kartico domnevno ukradel iz torbice neki ženski, ki se je udeležila srečanja Sveta Evrope v nemškem Celieju leta 2004. Torbo so našli, vendar brez kreditne kartice, ta pa je bila po navedbah nemške policije dvakrat uporabljena za "plačilo uslug" v lokalnem bordelu.

Zastrupili so se s fižolom

Peking (STA/AP) - Skupina 131 dijakov iz kraja Jingyang na severozahodu kitajske province Shaanxi se je med akcijo sajenja fižola, ki jo je organizirala kitajska vlada, zastrupila. Zastrupljene dijake srednjih šol so po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua, zdravstveno oskrbeli, vendar ni znano, v kakšnem stanju so. S posebno obdelavo fižola vrste castor Kitajci dobijo olje, ki ga uporabljajo za odvajala, mila in druge izdelke. Ricinus v fižolu pa je lahko tudi smrtno nevaren.

vi/aju
© STA, 2006