Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 10. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

Več kot 410.000 irskih voznikov brez vozniškega dovoljenja

Dublin (STA/AP) - Več kot 410.000 irskih voznikov ni nikoli opravljalo vozniškega izpita, vendar smejo voziti po cestah, so pokazali skrb zbujajoči statistični podatki, ki jih je predstavila irska policija. Po podatkih prometnega urada je na Irskem kar 410.600 voznikov brez izpita, ki imajo zaradi nenavadne irske zakonodaje sicer "začasna" vozniška dovoljenja. Tretjina voznikov ima začasna dovoljenja, ker čakajo na opravljanje vozniškega izpita, kar lahko traja do enega leta, drugima dvema tretjinama pa izpita ni uspelo opraviti ali pa ga nikoli niti niso poskušali opraviti, so pa zadržali "začasna" dovoljenja.

Princ Charles ob ženini sliki boljše spi

London (STA/dpa) - Leto dni po poroki s 58-letno Camillo Parker Bowles 57-letni britanski princ Charles na svojih potovanjih nosi dva akvarela, ki ju je naslikala njegova soproga in ju postavi na nočno omarico, ker tako boljše spi. Medtem ko imajo drugi moški običajno ob postelji fotografije svojih najdražjih, pa ima britanski princ najraje dva akvarela z motivi škotskih pokrajin, je poročal britanski tabloid Sun, ki se sklicuje na neimenovani vir v kraljevski palači. Princ pravi, da mu akvarela silno pomagata pri spanju, dodaja časnik. Camilla je začela slikati iz ljubezni do Charlesa in je zelo nadarjena, vendar ne riše niti približno tako dobro kot princ, še navaja Sun.

V mehiški prestolnici odkrili piramido, staro 1500 let

Ciudad de Mexico (STA/dpa) - Mehiški arheologi so v vzhodnem delu prestolnice Ciudad de Mexico odkrili piramido, staro 1500 let, skrito v hribu Cerro de la Estrella (Zvezdni hrib). Hrib je v bistvu piramida, na kateri so se več stoletij nabirali sloji zemlje in kamnov, so pojasnili arheologi iz mehiškega Nacionalnega inštituta za antropologijo (INAH). Kot so dejali, je piramida visoka 18 metrov, izgrajena pa je bila okoli leta 500 v obdobju Indijancev Teotihuaca na površini 150 krat 120 metrov. Jesus Sanchez, vodja znanstveno-raziskovalne skupine, je izjavil, da se je tam nekoč nahajalo veliko mesto Teotihuac, ki je nastalo okoli leta 800. Arheologi piramide in ostalih ruševin pod hribom ne bodo izkopali, ker na tem kraju že več kot dve stoletji za veliko noč prikazujejo križanje Jezusa, je dejal Sanchez. Spomnil je, da so Španci po kolonizaciji večjega dela ameriške celine, na številnih za Azteke in Maje svetih mestih zgradili katoliške cerkve.

Poljub na javnem mestu največ pet minut

Džakarta (STA/AP) - Pare, ki se bodo na javnem mestu poljubljali več kot pet minut, bodo indonezijske oblasti v Tangerangi na robu Džakarte lahko tudi priprle, poročajo lokalni mediji. Ukrep se nanaša na poljub na usta med osebami, ki niso v sorodu. "Ni treba dramatizirati stvari. Prekrškarjev ne bomo kar tako zapirali. Spoštujemo svobodo naših meščanov," je dejal predstavnik policije. Ni znano, ali bodo policisti "oboroženi" s štoparicami niti ali se ukrep nanaša na poljub "v enem kosu" ali tudi na poljube s prekinitvami. V Indoneziji, največji muslimanski državi v svetu s 220 milijonov vernikov, poljubljanje na javnih mestih velja za neprimerno.

V New Yorku brezplačno stanovanje v zameno za seks

New York (STA/dpa) - Zaradi vrtoglavo visokih najemnin stanovanj v New Yorku so lastniki nepremičnin začeli oglaševati "brezplačna stanovanja za seks". Časnik New York Daily News je poročal, da se na priljubljenem spletnem naslovu Craiglist.com nahaja oglas lastnika hiše v Bronxu, ki ponuja brezplačen najem enosobnega stanovanja v svoji hiši, v zameno pa zahteva "izpolnitev svojih osebnih potreb". Podobnih oglasov je še več. Časnik navaja tudi primer 33-letnega lastnika stanovanja v Brooklynu, ki išče žensko v zameno za brezplačno uporabo sobe s telefonom, televizorjem, DVD predvajalnikom in priključkom na internet v njegovem stanovanju. Za policijo so tovrstni oglasi na meji s prostitucijo in so zato nezakoniti, je dejal policijski komisar Paul Brown, ki pa ni razkril, ali so sprožili kakšno akcijo proti osebam, ki so objavile takšne oglase.

vi/jk
© STA, 2006