Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 8. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Stonesi v Šanghaju ne bodo smeli zaigrati petih skladb

Šanghaj (STA/dpa) - Britanska rock skupina The Rolling Stones na današnjem koncertu v Šanghaju ne bo smela zaigrati petih skladb, ker jih je kitajsko kulturno ministrstvo prepovedalo, je na novinarski konferenci pred koncertom dejal pevec legendarne skupine Mick Jagger. Ministrstvo se je za prepoved petih sklad odločilo zaradi nespodobnih besedil. "K sreči imamo 400 skladb, ki jih lahko odigramo," je dejal Jagger. Pri prepovedanih skladbah gre za Honky Tonk Women, Brown Sugar, Beast of Burden in Let's Spend the Night Together, Jagger pa ni razkril, katera je peta. Povedal je le, da je bila zahteva kitajskega ministrstva "prijateljska". Kitarist Keith Richards je omenil, da obstaja možnost, da bi prepovedane pesmi zaigrali instrumentalno. Legendarni Rolling Stonesi bodo v Šanghaju zaigrali pred okoli 8000 oboževalci, med njimi pa naj bi bila večina tujcev. Koncert bodo kasneje predvajali tudi po kitajski televiziji. Rolling Stonesi so leta 2003 zaradi izbruha bolezni sars odpovedali dva načrtovana koncerta na Kitajskem, tako da se bodo danes prvič predstavili kitajskim oboževalcem.

London: "Rožnati" taksiji samo za ženske

London (STA/AFP) - Medtem ko britanska vlada poskuša ustaviti čedalje večje nasilje v državi, sta dve Angležinji prišli na zanimivo zamisel in v Londonu uvedli "rožnate taksije", rezervirane za ženske, ki jih tudi vozijo le ženske. "Družba Pink Ladies Cabs je ustanovljena kot odgovor na vedno več zaskrbljenih žensk, ki morajo same, sredi noči, uporabiti taksi, ki je mnogokrat ukraden, skratka sploh ni legalen," je pojasnila tiskovna predstavnica družbe Emma Trimble. Lažni taksisti ob prometnih konicah, ko je povpraševanje po taksijih največje, tudi večkrat izkoristijo priložnost in spolno zlorabijo na desetine Londončank. Glede na podatke z lanskega decembra lažni taksisti vsak mesec spolno zlorabijo ali posilijo najmanj deset žensk. Pink Ladies Cabs sta junija 2005 ustanovili dve materi, zaskrbljeni nad varnostjo njunih mladoletnih hčera. Družba je v slabem letu dni doživela izjemen uspeh, saj se je vanjo včlanilo že 10.000 žensk. Voznice so, tako kot notranjost taksija, oblečene v uniformo roza barve. Za optimalno varnost voznice ne sprejemajo denarja v gotovini, temveč je potrebno vožnjo plačati prek svetovnega spleta. Da pa potnice ne bi čakale na prostem, jih roza taksi pred svojim prihodom obvesti z sms sporočilom. In za konec: preden taksistka odpelje, počaka, da njena stranka vstopi v poslopje, v katero je bila namenjena.

Jezus naj bi hodil po ledu in ne po vodi

Miami (STA/AFP) - Jezus morda ni hodil po vodi, kot pravijo trije od štirih evangelijev, temveč po ledu, ki je nastal na Galilejskem jezeru, kaže raziskava, ki jo je ta teden objavil oceanograf z univerze v Miamiju. Vremenske razmere na območju, ki se danes nahaja na severu Izraela, so bile namreč v obdobju pred 1500 do 2600 leti neprizanesljive. Tako je bilo morda jezero prekrito z dovolj debelo plastjo ledu, ki je lahko prenesla težo človeških nog. Na ledu pa je bila morda ponekod voda, je pojasnil profesor Doron Nof ter dodal, da so bili morda opazovalci preveč oddaljeni od dogajanja in torej niso videli ledu, zato se jim je zdelo, da se Jezus giblje po vodi.

Britanska kraljica za svojih 80 let na kosilo povabila sto 80-letnikov

London (STA/AFP) - Britanska kraljica Elizabeta II. je na slovesnost ob svojem 80. rojstnem dnevu, ki ga praznuje 21. aprila, povabila 100 ljudi, rojenih na isti dan kot ona, so sporočili iz Buckinghamske palače. Kosilo, na katerega so povabljeni tudi zakonski partnerji slavljencev, bo v Buckinghamski palači 19. aprila, trajalo pa bo dve uri in pol. Srečne pare so izžrebali, prišli pa bodo z vseh koncev Velike Britanije in iz držav Commonwealtha. S slovesnim kosilom se bo začel niz dogodkov in prireditev ob kraljičinem 80. rojstnem dnevu, ki bodo potekali vse do julija. Iz palače so tudi že sporočili, da bo kraljica na svoj rojstni dan, to je 21. aprila, že zjutraj odšla iz gradu Windsor in pozdravila svoje podanike, večerja, ki jo prireja sin, princ Charles pa bo potekala v krogu družine. 25. junija bo za 3000 otrok priredila vrtno zabavo. Predvidene pa so tudi različne razstave. Na prvi, ki so jo odprli v ponedeljek v gradu Windsor, se je mogoče ogledati fotografije kraljice in njene družine, med njimi pa je tudi prva kraljičina fotografija, ko je bila stara samo pet tednov.

Poginila želva nekdanjega egiptovskega kralja Faruka

Kairo (STA/dpa) - Želva, ki je nekoč pripadala zadnjemu egiptovskemu kralju Faruku, je poginila v živalskem vrtu v Gizi, stara 270 let, je poročal egiptovski časnik Al Akbar. Vodja uprave živalskega vrta Talat Sedrak je dejal, da je želva "poginila v visoki starosti". Nekdanji egiptovski kralj, ki je bil odstavljen z vojaškim udarom leta 1952, je še pred svojo abdikacijo narodnemu živalskemu vrtu daroval slonjo želvo (geochelone elephantopus). Faruk je umrl leta 1965 v izgnanstvu v Rimu. Želva je bila domnevno najstarejša žival na Zemlji, glede na to, da je bila zadnja želva, ki je umrla prejšnji mesec v indijskem živalskem vrtu v Kalkuti, stara 250 let.

nb/vi/aju
© STA, 2006