Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 6. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Medved v moskovskem živalskem vrtu se je prebudil in napovedal pomlad

Moskva (STA/AFP) - Medved v moskovskem živalskem vrtu se je prebudil iz večmesečnega zimskega spanja, kar je za Moskovčane znak, da lahko krznene plašče in kučme zamenjajo za pomladanska oblačila. Kot poudarjajo v živalskem vrtu, se njihov rjavi medved s Kamčatke v primerjavi z vremenoslovci v zadnjih dvajsetih letih kot napovedovalec konca zime še nikoli ni zmotil. In če je verjeti vremenski napovedi za naslednjih nekaj dni - temperature naj bi se gibale okoli 7 stopinj Celzija, še pred kratkim pa so bile okoli minus 30 - je medved tudi tokrat pravilno napovedal. Kosmatinec je zaradi svoje izredne nadarjenosti postal prava zvezda živalskega vrta, da pa ga obiskovalci ne bi preveč motili, je njegovo ime skrivnost. Skrbno pa nadzorujejo tudi njegovo prehrano. V času t.i. polzavestnega stanja med zimskim spanjem je imel poseben režim prehranjevanja: jedel je samo jabolka, sedaj pa že dobiva normalne obroke s sadjem, kruhom, zelenjavo, ajdo in malo mesa.

National Geographic Channel bo predstavil izgubljene "Evangelije Jude Iškarjota"

Hamburg (STA/dpa) - Televizijska postaja National Geographic Channel bo v nedeljo televizijskim gledalcem po vsem svetu predstavila stoletja izgubljene svitke papirusa, za katere trdi, da so evangeliji Jude Iškarjota. Svitke so povsem po naključju našli konec 70. let dvajsetega stoletja, zatem pa so jih znanstveniki natančno preučevali, so povedali na novinarski konferenci v Hamburgu. Po prvih podatkih National Geographica gre za besedilo na 13 straneh, napisano v koptskem jeziku, ki bi "utegnilo spremeniti svetovno zgodovino". Vsekakor pa bo, kot napoveduje National Geographic, spremenil predstavo o Judi Iškarjotu kot izdajalcu Kristusa. Pri znanstveni verifikaciji zgodnje krščanskega rokopisa je sodelovala vrsta uglednih znanstvenikov.

Na Japonskem z ugašanjem luči proti globalnemu segrevanju

Tokio (STA/AFP) - Japonsko ministrstvo za okolje v boju proti globalnemu segrevanju od ponedeljka dalje vsak večer ob 20. uri ugasne luči na svojem sedežu. Vse japonske televizijske postaje so v ponedeljek zvečer prikazovale temna okna ministrstva, okoliške zgradbe ministrstev, kjer delajo pozno v noč, pa so se bleščale v lučeh. Ministrstvo za okolje želi z ugašanjem luči ob 20. uri zaposlene prisiliti, da bi delo končali do te ure, saj bi po njihovem prepričanju ta ukrep prispeval k spodbujanju zavesti o potrebi varčevanja z energijo. Ukrep ugašanja luči naj bi veljal do meseca septembra, ko bi se odločili za naprej. Kot država, v kateri je bil sklenjen kjotski protokol za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, je Japonska sprožila kar nekaj medijsko zelo odmevnih kampanj proti globalnemu segrevanju. Tako bo letos že drugič izvedla kampanjo imenovano Cool biz, ki jo je lani promoviral sam japonski premier Džuničiro Koizumi; zaposlene v pisarnah je namreč pozval, naj se poleti oblačijo v športne majice namesto oblek s kravatami, da bi tako manj uporabljali klimatske naprave. Samo s to kampanjo so prihranili 70 milijonov kilovatnih ur električne energije, emisija škodljivih izpušnih plinov pa se je zmanjšala za 27.000 ton.

Zaradi prvoaprilske šale v zapor

Kuala Lumpur (STA/AP) - Neslana prvoaprilska šala utegne 31-letnega malezijskega "šaljivca" pripeljati v zapor, ki bi bil lahko celo doživljenjski. "Šaljivec" je namreč v soboto, 1. aprila, s sporočilom, da je v letalu bomba, za nekaj ur zaustavil polet letala Air Asia, namenjenega iz Johora na otok Borneo. Visoka kazen ga utegne doleteti zato, ker je ogrozil varnost malezijskega zračnega prometa, so poročali lokalni mediji. Minister za promet Chan Kong Choy pa je dejal: "Če ste mislili, da je to dobra šala, boste zanjo tudi plačali dobro ceno".

Visoka obdavčitev cigaret bi lahko rešila življenja do 114 milijonov kadilcev po svetu

Peking (STA/AP) - Obdavčitev cigaret in tobačnih izdelkov je stroškovno najučinkovitejši, vendar žal premalo izkoriščan ukrep za preprečevanje kajenja, je na konferenci v Pekingu kolegom pojasnil predstojnik oddelka za zdravstvo na Univerzi v Torontu Prabhat Jha. Raziskave so namreč pokazale, da na primer 10 odstotno zvišanje cen cigaret učinkovito zmanjša kajenje pri moških in mladini. Globalno 70 odstotno zvišanje cen tobačnih izdelkov bi tako lahko v 50 letih preprečilo med 46 in 114 milijonov smrti zaradi kajenja. Države morajo zadevo vzeti resno, je dejal Jha, saj lahko z davčnimi ukrepi, prepovedjo oglaševanja tobačnih izdelkov, osveščanjem javnosti glede nevarnosti kajenja in omejitvijo kajenja na javnih mestih letno rešijo do tri milijone življenj. Tobak sicer vsako leto zahteva kakih pet milijonov smrtnih žrtev.

nb/ms
© STA, 2006