Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 5. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta

George Bush ima švedske prednike

Stockholm (STA/dpa) - Ameriški predsednik George Bush ima švedske prednike, kažejo rezultati raziskave ameriškega rodoslovnega društva. Švedsko priseljensko združenje je ob tem sporočilo, da je izsledilo družinsko deblo ameriškega predsednika za 10 generacij nazaj in odkrilo zvezo med Bushem in Mansem Anderssonom, ki je Švedsko zapustil oktobra 1639, piše švedski časnik Svenska Dagbladet. Andersson je rojstni Goeteboerg zapustil z ladjo Kalmar Nyckel in priplul do švedske naselbine New Sweden ob reki Delaware na vzhodni obali ZDA. Tam je začel gojiti tobak. Andersson se je dvakrat poročil in imel šest otrok, med njimi tudi sina, Christopherja Manssona, rojenega okoli leta 1652. Mansson je imel osem otrok iz dveh zakonov, hčerka Ann Mounts pa se je leta 1727 poročila z Robertom Mercerjem, ki je prednik družine Bush. "Predsednika Busha in njegovo družino ta informacija zelo zanima. To so njihove najstarejše znane evropske korenine," je dejal David Emmi iz Švedskega priseljenskega združenja. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1909 s ciljem zbirati in hraniti gradivo, povezano z zgodovino Švedov in Fincev v Ameriki. Po podatkih združenja ima okoli 20.000 Američanov švedske prednike.

Maline so bolj zdrave od brokolija in paradižnika

Amsterdam (STA/dpa) - Maline so zelo zdrave, celo bolj od brokolija, kivija in paradižnika, ki so znani po svojih hranljivih lastnostih in antioksidantih. Znanstveniki s kmetijske fakultete v Wageningenu na Nizozemskem trdijo, da maline vsebujejo veliko več zdravih snovi kot katerakoli druga hrana. Prav tako naj bi vsebovale desetkrat več antioksidantov kot paradižnik. Edini problem je v tem, da so maline precej drage in dostopne samo v majhnih količinah. Znanstveniki so za revijo BioFactor zapisali, da je treba razviti nove vrste malin, da bi povečali njihov pridelek in izboljšali okus.

Vodilni programer Microsofta gre v vesolje

Moskva (STA/AFP) - Vodilni ameriški programer družbe Microsoft je podpisal pogodbo za odpravo v vesolje leta 2007, so sporočili z ruske vesoljske agencije. "Preliminarno pogodbo s Charlesom Simonyijem smo podpisali za pomlad 2007," je za rusko tiskovno agencijo RIA-Novosti povedal predstavnik vesoljske agencije Aleksej Krasnov. Doslej so v vesolje kot turisti poleteli trije milijonarji: Greg Olsen in Dennis Tito iz ZDA ter Mark Shuttleworth iz Južnoafriške republike. Daisuke Enomot, premožni japonski računalniški podjetnik, pa bo za 20 milijonov dolarjev na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) iz ruskega kozmodroma v Bajkonurju v Kazahstanu odletel konec leta. Simonyi, ki je bil rojen na Madžarskem, se je Microsoftu pridružil leta 1981 in razvil svetovno znana programa Word in Excell. Leta 2002 je na seznamu najpremožnejših ljudi v svetu v reviji Forbes z milijardo dolarjev zasedel 445. mesto.

Umrla vdova človeka, ki je poskušal izvesti atentat na Hitlerja

Berlin (STA/AP) - V Nemčiji je nedavno umrla Nina von Stauffenberg, vdova nacističnega vojaškega častnika, ki je poskusil ubiti Adolfa Hitlerja. Kot je povedal Peter Kirchner, župan Kirchlauterja na Bavarskem, kjer je von Stauffenbergova živela, je bil vdova polkovnika Clausa Grafa Schenka von Stauffenberga stara 92 let. Von Stauffenberg je bil sicer ena izmed najbolj znanih nemških osebnosti, ki je med drugo svetovno vojno skušala strmoglaviti Hitlerja. Žal se mu atentat s podtaknjeno bombo v Hitlerjevem štabu 20. julija leta 1944 ni posrečil. V napadu so bili sicer ubiti štirje ljudje, Hitlerja pa je pred eksplozijo čudežno zaščitila močna miza. Bil je le lažje ranjen, se je pa zato kruto maščeval nad zarotniki. Von Stauffenberga je bil poleg številnih somišljenikov ustreljen, njihove družine pa je zaprl zloglasni gestapo. Nino von Stauffenberg, ki je bila takrat noseča s petim otrokom, so odpeljali v taborišče v Frankfurtu na Odri, medtem ko so njene štiri otroke pod lažnimi imeni odpeljali v sirotišnico v Turingijo. Znova so se združili Šele po koncu vojne. Von Stauffenbergova jih je zdaj sicer vse preživela.

V vesolju odkrili ogromen oblak alkohola

Pariz (STA/AFP) - Astronomi so v vesolju odkrili ogromen oblak alkohola, ki se razteza na 463 milijardah kilometrov. Kot trdijo znanstveniki, jim bo to odkritje pomagalo pojasniti, kako iz osnovnih plinov nastajajo zvezde. Oblak iz metilnega alkohola oziroma metanola so sicer odkrili na območju Rimske ceste, ki se imenuje W3 (OH). V tem območju poteka oblikovanje zvezd iz prahu in plina, še navajajo astronomi. Odkritje je tudi zanimivo, ker je metanol organska spojina, s tem pa izpodbija klasična pojmovanja kemijskih procesov v vesolju, da organske spojine ne morejo nastajati zaradi ultravijoličnega sevanja zvezd. Zdaj se porajajo nove teorije, da bi organske spojine iz vesolja lahko zasejale tudi življenje na Zemlji.

vi/ms
© STA, 2006