Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 3. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Katoliška cerkev lastnica rojstne hiše papeža Benedikta XVI.

Muenchen (STA/AP) - Rimskokatoliška cerkev je postala lastnica hiše na Bavarskem, v kateri se je rodil papež Benedikt XVI. Cerkev se je namreč decembra lani dogovorila, da bo za neznano vsoto kupila hišo v bavarski vasi Marktl in jo spremenila v muzej papeža Benedikta XVI., pa čeprav je sveti oče v njej živel le dve leti. Kot so pojasnili na pristojni škofiji, nameravajo hišo odpreti za javnost. Hiša je bila zgrajena leta 1745 in je najprej služila kot carinarnica, nato pa so imeli v njej policijsko postajo. Papež Joseph Ratzinger, katerega oče je bil načelnik lokalne policije, se je v njej rodil 16. aprila 1927.

Več sto ljudi na festivalu poljubov na Baliju

Džakarta (STA/AFP) - Na indonezijskem otoku Bali se je na tradicionalnem festivalu poljubov zbralo okoli 300 ljudi, ki so tako številnim turistom omogočili, da uživajo v tem nevsakdanjem dogodku. Obred poljubov med mladimi v Denpasarju si je ogledalo kakih 2000 ljudi, večinoma turistov in drugih radovednežev. Cilj obreda, v katerem sodelujejo mladi moški in dekleta, je pregnati nevarnosti in temne sile. Do pred kratkim je bilo pravilo slovesnosti poljub na lice, vendar se zadnja leta pari poljubljajo tudi na usta. Bali je otok z večinskim hindujskim prebivalstvom, medtem ko je v Indoneziji kar 85 odstotkov prebivalcev muslimanov. Oblasti trenutno razpravljajo o sprejetju zakona, po katerem bi lahko pari, ki jih policija zaloti pri poljubljanju na javnem mestu, dobili do pet let zaporne kazni.

Vlomilca presenetilo 20 sumo borcev

Tokio (STA/AFP) - Japonski vlomilec, ki se mu je ponoči uspelo vtihotapiti v neko zgradbo v Osaki, je bil nemalo presenečen, ko je naletel na kakih dvajset sumo borcev, ki so tam bivali. 48-letni Konošin Kavabata se je vtihotapil v zgradbo nevede, da gre za dvorano za trening in bivanje sumo borcev. Ko je tipal v temi, se je nenadoma znašel iz oči v oči s 180 centimetrov visokim in 131 kilogramov težkim borcem. "Nagonsko sem se postavil v borbeni položaj. Tipa sem ujel in ga z rokami stisnil," je novinarjem povedal "rikiši" Devanosato. Zaradi hrupa in vpitja so se prebudili še ostali sumo borci, ki so kolegu takoj priskočili na pomoč. Prestrašeni lopov je na policijski postaji povedal nevsakdanjo zgodbo. "Najprej me je zgrabil nek velikan. Ko se je prižgala luč, sem bil obkrožen s kakimi dvajsetimi sumo borci. Mislil sem, da sanjam," je potožil policistom.

Kazen za Švedinjo, ki ni želela prodati pasjega mladiča lezbijki

Stockholm (STA/AP) - Švedsko sodišče v okraju Nacka blizu Stockholma je prisodilo 20.000 kron (2100 evrov) globe Švedinji, ki ni želela prodati pasjega mladiča lezbijki. Lastnica psov, ki je niso identificirali, je sprva ženski želela prodati mladiča, a si je premislila, ko je spoznala, da ženska živi v lezbični skupnosti, je povedal švedski varuh proti diskriminaciji Hans Ytteberg, vladni "pes čuvaj", ki bdi nad izvajanjem zakonov. "To je pomembna sodba," je dejal in dodal, da je zelo pomembno, da tovrstni incidenti pridejo na sodišče.

Vnuk Thora Heyerdahla po poti slavnega deda in njegovega Kon-Tikija

Lima (STA/AFP) - Vnuk legendarnega norveškega raziskovalca Thora Heyerdahla namerava obnoviti junaško potovanje svojega deda iz leta 1947, ko je s splavom iz trsja preplul Tihi ocean, in sicer od Peruja do Polinezije. 29-letni Olav Heyerdahl in še pet Norvežanov bodo odpluli iz perujskega Callaoja predvidoma 28. aprila ter se odpravili na 101-dnevno pot čez Tihi ocean, ki ga je s splavom Kon-Tiki preplul Olavov dedek in tako dokazal, da so prazgodovinski Južnoameričani lahko pripluli do Polinezije. "Želimo preizkusiti sistem navigacije prvotnih prebivalcev Perujske obale, raziskati okoljsko škodo in slediti poti Thora Heyerdahla," je dejal Olav.

vi/np
© STA, 2006