Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. aprila - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Goran Bregovič od Hrvoja Šariniča kupil hišo v Zagrebu

Beograd (STA/Mina) - Nekdanji vodja sarajevske rock skupine Bijelo dugme Goran Bregovič je od bivšega šefa kabineta pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana Hrvoja Šariniča nedavno kupil hišo v Zagrebu, vredno 450.000 evrov. Kot trdi neimenovani vir beograjskega Kurirja, ki je blizu Bregoviča, si je slednji od nekdaj želel imeti hišo v Zagrebu, prisluženi denar pa vlaga v nepremičnine po celem svetu. "Ko je Bregovič slišal za prodajo Šariničeve hiše, je po posredovanju prijatelja z njim stopil v stik. Denar je bil najmanjši problem. Vila je ogromna, vendar precej uničena. Brega je moral takoj zaposliti obrtnike," trdi isti vir. Vilo naj bi obnovili do jeseni, urejali pa jo bodo najbolj znani evropski oblikovalci. Poznavalci trdijo, da bo to ena najlepših Bregovičevih hiš; ima jih sicer toliko, da jih ne moreš prešteti na prstih ene roke.

Elton John prodaja del garderobe

New York (STA/AFP) - Britanski pop zvezdnik Elton John bo del svoje slavne garderobe prodal na javni dražbi, ki bo sredi aprila v New Yorku. Celoten izkupiček od prodaje bo šel za boj proti aidsu, so sporočili iz newyorškega centra Rockefeller. V okviru dogodkov, ki se bodo zvrstili pod sloganom Eltonova omara, bodo predstavili skoraj 10.000 oblek in modnih dodatkov iz kolekcij Eltona Johna in njegovega zakonskega partnerja Davida Furnisha, ki jih bo moč kupiti od 11. do 15. aprila v centru Rockefeller. Zainteresirani kupci bodo lahko kupovali po fiksnih cenah, ki bodo zelo sprejemljive, obljublja Sklad Eltona Johna za boj proti aidsu. Sir John, ki je že organiziral nekaj tovrstnih dražb v korist svojega sklada, se bo udeležil otvoritve 10. aprila v New Yorku.

Košaro Georgea Clooneyja z darili s podelitve oskarjev prodali za 45.000 dolarjev

Los Angeles (STA/AP) - Košaro z darili, ki jo je igralec George Clooney dobil na letošnji podelitvi oskarjev, so na internetu prodali za 45.100 dolarjev, izkupiček pa je namenjen dobrodelni organizaciji United Way. Sklad bo denar namenil žrtvam uničujočega orkana Katrina, so sporočili iz sklada. Košara je med drugim vsebovala žepni računalnik BlackBerry 8700c, svilen kimono in ogrlico iz tahitijskih biserov. Ameriški igralec, ki je letos dobil oskarja za stransko vlogo v filmu Siriana, je sicer že večkrat podaril tovrstne nagrade, je poudaril njegov menedžer Stan Rosenfield.

Kitajci Tibetu podarjajo ogromen kip Mao Zedonga

Peking (STA/AFP) - Ogromen kip nekdanjega kitajskega komunističnega voditelja Mao Zedonga bo kmalu zapustil rojstni kraj in bo po novem "krasil" Tibet. Ta največji kip Mao Zedonga, ki je visok 7,1 metra, tehta pa 35 ton, bodo postavili na podstavek, visok 5,16 metra. V Tibet ga bo prepeljal tovornjak v policijskem spremstvu, piše časnik Beijing News. Changsha, glavno mesto južne pokrajine Hunan, kjer se je rodil Mao Zedong, je kip darovalo okrožju Gonggar blizu tibetanske prestolnice Lhasa kot del pomoči za razvoj Tibeta, piše kitajski časnik. Kip bo postavljen na Trgu Changsha, ki ga bodo uredili do julija.

Kmet ponuja nov avto za 45 konj

Astana (STA/Tanjug) - Kmet iz Kazahstana, ki je pred dvema letoma izgubil čredo 45 konj, ponuja najditelju za nagrado nov avtomobil, so poročali kazahstanski mediji. 45-letni Žansap Alžanov neuspešno išče svojo čredo že dve leti in je še prepričan, da jo lahko najde. Vzreja konj je v Kazahstanu vprašanje prestiža in statusa, saj konj v tej srednjeazijski državi predstavlja simbol nomadske preteklosti in zgodovinske slave.

vi/ps
© STA, 2006