Pregled - Slovenija, 23. 4. (torek)

Ljubljana, 23. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 23. aprila.

LJUBLJANA - Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja darili izvedli 23 hišnih preiskav v zvezi z Darsom. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, tri so ostala pri poskusu, z enim naj bi osumljeni omogočil drugi družbi pridobiti posel v višini 16 milijonov evrov. Na Darsu so potrdili, da so obiskali njih, med drugim so se zglasili še pri nekdanjem predsedniku Darsove uprave Valentinu Hajdinjaku in pri Roku Snežiču.

LJUBLJANA - Na ustavnem sodišču so v ponedeljek opravili neformalno razpravo o očitkih Klemnu Jakliču glede nezdružljivosti sodniške funkcije z dejavnostjo, ki jo je opravljal kot samostojni podjetnik. Ugotovili so, da nimajo pristojnosti za opredeljevanje o tem. Menijo pa, da bi bilo koristno, če bi zakonodajalec ustrezno dopolnil zakon o ustavnem sodišču. Ustavni sodniki Marko Šorli, Rok Svetlič in Klemen Jaklič so se od izjave ogradili, češ da ne bo prispevala k varovanju neodvisnosti, legitimnosti in ugleda sodišča.

LJUBLJANA - DZ je sprejel prenovljeni energetski zakon, ki med drugim določa energetsko politiko države s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za prehod na nefosilne vire energije, vključno s spodbudami za rabo obnovljivih virov in bolj učinkovito rabo energije ter črpanjem evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij. Določa tudi omejitve glede rabe plina za ogrevanje.

LJUBLJANA - DZ je potrdil novelo zakona o maturi. Ta predvideva vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno za prihodnji izpitni rok splošne mature. Prav tako izboljšuje pravice do opravljanja mature v dveh delih, tudi za športnike.

LJUBLJANA - DZ je s potrebno dvotretjinsko večino potrdil spremembe in dopolnitve poslovnika DZ, ki so jih v parlamentarno proceduro vložile poslanske skupine SDS, Svoboda in NSi. Predlog spreminja ureditev tretje obravnave predloga zakona v DZ in obravnave zadev EU, kar naj bi omogočilo boljšo organizacijo in učinkovitost dela DZ.

LJUBLJANA - DZ je potrdil novelo zakona o prekrških, ki širi pravice fizičnih in pravnih oseb na področju prekrškovnega prava.

LJUBLJANA - DZ je izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico je DZ po pridobitvi mnenja Sodnega sveta in vlade v izvolitev predlagala predsednica republike, sodnika bo izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, in sicer enega s seznama treh predlaganih kandidatov.

LJUBLJANA - V Levici so potrdili kandidatno liste za evropske volitve. Njena nosilka bo poslanka DZ Nataša Sukič, na njej sta med drugim Svetlana Slapšak in Zdenka Badovinac. Listo zaključuje minister za delo Luka Mesec, ki je poudaril, da je glas za Levico glas za mir, solidarnost, naravo in neodvisno Evropo.

LJUBLJANA - Socialni dialog se obuja, je po srečanju socialnih partnerjev, ki ga je sklical premier Robert Golob, povedal minister za delo Luka Mesec. Kot je pojasnil, so se dogovorili za pripravo protokola o delu Ekonomsko-socialnega sveta. Socialni partnerji naj bi za skupno mizo sedli takoj, ko bo protokol podpisan, minister upa, da bo to že v maju. Med prednostnimi temami je omenil spremembe pokojninske in davčne zakonodaje.

LJUBLJANA - Sindikat državnih organov Slovenije je vlado ponovno pozval k takojšnji ureditvi kadrovskega in materialnega stanja upravnih enot. Ob tem so v pozivu izrazili bojazen, da vlada nima namena poseči v to "nerešljivo problematiko". Večina upravnih enot bo stavkala že sedmo sredo zapored, sindikat pa napoveduje uresničitev grožnje o zaostritvi stavke.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pred prvomajskimi prazniki državljanom odsvetuje vsa potovanja v Iran, Irak, Sirijo in Jemen, saj za te države velja najvišja stopnja varnostnega tveganja. Odsvetujejo tudi vsa potovanja v Izrael in Libanon, zanju velja druga najvišja stopnja tveganja. Na določenih območjih v Evropi pa svarijo pred povečanim tveganjem terorizma.

CETINJE/PODGORICA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prvem dnevu obiska v Črni gori svojemu tamkajšnjemu kolegu Jakovu Milatoviću zagotovila, da Slovenija trdno podpira Črno goro na njeni evropski poti. Odnose med državama sta oba ocenila kot odlične in se strinjala, da obstaja še veliko potenciala za njihov razvoj. Predsednico na tridnevnem obisku v Črni gori spremlja tudi gospodarska delegacija.

MARIBOR - Svet Agencije za energijo ne vidi razlogov za prestavitev uvedbe nove metodologije obračunavanja omrežnine pri elektriki, kot so predlagali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Predvideni datum uvedbe tako ostaja 1. julij letos. Kot so sporočili iz agencije, ji je svet naložil, naj še naprej zbira informacije in argumente, ki bi lahko vplivali na morebitno dopolnitev metodologije.

LJUBLJANA/KRŠKO - Direktor Agencije za radioaktivne odpadke Sandi Viršek in direktor družbe Riko Janez Škrabec sta podpisala pogodbo o gradnji jedrskih objektov odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini. Pogodba je vredna okoli 93 milijonov evrov, predvideva pa izgradnjo odlagalnega silosa, hale nad njim ter upravno-servisnega in tehnološkega objekta. Dela naj bi bila zaključena v letu 2027.

CELJE - Na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču se mati dečka, ki je umrl junija lani v razgretem vozilu pri Preboldu, ni želela izjasniti o krivdi. Njen partner pa je na marčnem naroku izjavil, da krivde ne priznava. Glavna obravnava naj bi se začela 20. maja oz. junija, je napovedala predsednica sodnega senata Maja Manček Šporin.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic je Društvo slovenskih pisateljev predstavilo 29. slovenske dneve knjige in knjižni sejem na vrtu Lili Novy, ki bosta junija, ter ponudilo literarno branje. Pisatelj Tone Peršak je v poslanici opomnil na sporno odstranjevanje knjig iz šol in knjižnic v nekaterih državah ter knjige označil za simbol, zaščitni znak civilizacije. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je knjigo označila za eno najmočnejših orodij, ki jih človeštvo pozna.

LJUBLJANA - Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je postala glavna junakinja knjige Janja in čudežna roža. Gre za slikanico iz zbirke Državne založbe Slovenije, v kateri so pred tem izšle tudi pripovedi več drugih športnikov.

CELJE - Košarkarice Cinkarne Celje so dvajsetič postale državne prvakinje. V finalni seriji so premagale Triglav Kranj s 3:0, pred domačimi gledalci so bile boljše z 68:50.

sk/lkr/msc/kb/mlj/jvo/zzb/am/spo/lte/moz/apo/vte/vi/lem/bg/lpc/sk
© STA, 2024