Pregled - Slovenija, 17. 4. (sreda)

Ljubljana, 17. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 17. aprila.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji z 49 glasovi za in 26 proti sprejel predlog novele zakona o zdravniški službi, ki ga je vlada vložila v obravnavo po nujnem postopku. Predlog določa nabor nalog, ki jih mora zdravnik opravljati v času stavke, s čimer želi vlada s predlogom omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke. Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice. Tako mora denimo v primerih, ko bi nastale take posledice, tudi izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila.

LJUBLJANA - DZ je sprejel predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Datum referendumskega odločanja še ni znan. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je pred tem zavrnila očitke opozicije o obravnavi predlogov posvetovalnih referendumov na pristojnem odboru DZ. Poslovnik razlaga predsedujoči, umik točke z dnevnega reda pa je v rokah predlagatelja, je dejala.

PEKING - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v spremstvu močne gospodarske delegacije začela štiridnevni uradni obisk na Kitajskem. Sprejel jo je kitajski zunanji minister Wang Yi, s katerim sta govorila o političnem dialogu, sodelovanju v Varnostnem svetu ZN in iskanju odgovorov na skupne globalne izzive, od vojne v Ukrajini in Gazi do podnebnih sprememb. Fajon je poudarila, da imata Slovenija in Kitajska zgodovino prijateljskih odnosov, in se zavzela za uravnoteženost blagovne menjave med državama.

BRUSELJ - Zanimanje državljanov članic Evropske unije za evropske volitve, ki bodo čez približno 50 dni, se krepi, kaže raziskava Evropskega parlamenta. Če bi volitve potekale prihodnji teden, bi se jih verjetno udeležilo 71 odstotkov vprašanih državljanov EU in 62 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

LJUBLJANA - Petrol ni uspel s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže. Ustavno sodišče jo je zavrglo in pobudnico napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo. V Petrolu so nad odločitvijo razočarani in bodo nadaljevali z iskanjem vseh pravnih možnosti za zaščito poslovnih interesov. Z ministrstva za okolje pa so v odzivu zapisali, da gre v primeru zahtevkov Petrola za zasledovanje zelo ozkih parcialnih interesov in da mora vlada "gledati tudi na ljudi".

BRNIK - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes pripravili slovesnost ob 60-letnici letališča. Ozrli so se na pretekle mejnike in dosežke, na številne izzive ter na stalna vlaganja v razvoj letališke infrastrukture in rast prometa. Nova obsežna vlaganja Fraport Slovenija napoveduje tudi v prihodnjem desetletju, že v kratkem v novo vozno stezo.

LJUBLJANA - Zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije je vodstvo Telekoma Slovenije predlagalo, da se čisti dobiček za lani ne izplača delničarjem v obliki dividend, pač pa se razporedi v rezerve. Iz enakega razloga že lani ni delil predlanskega dobička.

GORNJA RADGONA - Na Pomurskem sejmu se je začel Mednarodni sejem graditeljstva Megra. Do petka se bo na 33. izvedbi sejma predstavilo 175 razstavljavcev iz 11 držav, v spremljevalnem dogajanju pa bo več kot 15 strokovnih dogodkov. Dogodek je odprl gospodarski minister Matjaž Han.

BENETKE - V okviru umetnostnega bienala v Benetkah so odprli slovenski paviljon. Ta je letos prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Slovenija se predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, ki ga kurira Vladimir Vidmar. Osnova za projekt Skrivnost vrta zate je bila s Poljske pripeljana klet, ki sedaj v enem od beneških parkov stoji na avtomobilski prikolici in je povezana s stopnicami in mostom. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob odprtju izpostavila, da je nastop Slovenije na beneškem bienalu izjemno pomemben, saj med drugim prinaša vidnost in prepoznavnost tako slovenske umetnosti kot arhitekture.

BLED - V sklopu 56. mednarodnega srečanja pisateljev, ki ga organizira Slovenski center PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN, sta na Bledu potekali dve okrogli mizi. Dopoldanska je bila posvečena katastrofam, tako naravnim kot tistim, ki jih povzroča človek, ter vlogi pisateljev pri njihovem reševanju. Na popoldanski pa so se posvetili multikulturnosti in dialogu v balkanski literaturi. Odbor generalne skupščine pisateljev za mir pripravlja resolucijo o končanju vojne v Gazi.

LJUBLJANA - V Slovenski filharmoniji so se začeli 38. Slovenski glasbeni dnevi. Do 23. aprila se bo zvrstilo več koncertov z vrsto novitet slovenskih skladateljev. Tematsko se bodo dnevi navezovali na glasbo kot interpretativno umetnost; glasbeno interpretacijo oz. dualnost umetniškega in znanstvenega bo obravnaval tudi muzikološki simpozij.

np/av/vb/bdo/np
© STA, 2024