Pregled - Slovenija, 28. 3. (četrtek)

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 28. marca.

LJUBLJANA - Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki so jo proti njej zaradi po njihovem negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov vložili poslanci SDS. Ministrica je v 11-urni razpravi vse očitke zavrnila in ocenila, da je s svojim delom in ekipo vestno opravljala svoje naloge.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela strategijo na področju priseljevanja, ki prepoznava razvojni potencial priseljevanja ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ob njeni predstavitvi izpostavil, da gre za izrazito medresorski dokument in da so pri njegovi pripravi sodelovale tudi nevladne organizacije.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Potekale so slovesnosti pred 20. obletnico včlanitve Slovenije v Nato. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na državni proslavi, ki je sledila več panelom, poudarila, da brez varnosti ne morejo delovati druge družbene dejavnosti. Pri tem je posvarila, da današnjem svetu pretijo mnoge grožnje, ki so večplastne, hibridne in povezane z napredno tehnologijo. S sloganom "Ne Nato, mir nam dajte" je medtem nekaj sto protestnikov v prestolnici pozivalo k izstopu Slovenije iz zavezništva. Protesta se je udeležil tudi vrh koalicijske stranke Levica.

LJUBLJANA - Napadi onemogočanja so se po sredinem kibernetskem napadu na spletno stran predsednice države Nataše Pirc Musar po poročanju medijev ponoči nadaljevali na spletišču drugih državnih organov. Direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete je pri tem zatrdil, da ni bilo nepooblaščenega vstopa v sistem.

LJUBLJANA - Ruski diplomat, ki ga je Slovenija prejšnji teden razglasila za nezaželeno osebo, se po podatkih vlade ne nahaja več v Sloveniji. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon, naj bi državo zapustil v sredo.

LJUBLJANA - Odločitev italijanskega senatnega odbora, ki je v sredo odobril amandma k spremembi volilne zakonodaje, spodbuja upanje, da bomo Slovenci dobili predstavnika v italijanskem parlamentu, je ocenil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Zadovoljstvo nad sprejetim amandmajem je izrazilo tudi zunanje ministrstvo.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so z 77 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za predlog so glasovale vse poslanske skupine. Novelirani zakon med drugim prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

LJUBLJANA - Potem ko je DZ pred dnevi zavrnil predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu prenovljenega energetskega zakona, so poslanci ocenili, da je ta primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada in koalicija sta že obljubili prilagoditve besedila na čelu z umikom določil o prepovedih vgradnje kotlov na lesno biomaso.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se je srečal s predstavniki reprezentativnih sindikalnih central. Strinjali so se, da je socialni dialog edini način za reševanje ključnih izzivov ter doseganje trajnostnega gospodarskega in socialnega napredka. Zavzeli so se za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta, iz katerega so julija lani izstopile delodajalske organizacije.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. V njej je predvidena energetska mešanica jedrske energije in obnovljivih virov energije. Danijel Levičar iz kabineta predsednika vlade je povedal, da so glavne usmeritve vezane na razvoj nacionalnega jedrskega programa in podporo projektu drugega bloka krške nuklearke.

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo predloga sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi uresničujejo del pred meseci podpisanega dogovora s sindikati javnega sektorja o uskladitvi vrednosti plačnih razredov. Ker gre za manj zahtevne spremembe zakona, jih vlada v DZ pošilja po skrajšanem postopku, izhaja iz sporočila po seji vlade.

LJUBLJANA - Pravosodna ministrica Andreja Katič se je udeležila seje Sodnega sveta, kjer so govorili tudi o izvršitvi ustavne odločbe glede sodniških plač. Predsednik sveta Vladimir Horvat je v izjavi za medije izrazil optimizem, medtem pa so sodniki napovedali naslednji protest 3. aprila. Tožilci se bodo o stavkovnih aktivnostih odločili naslednji teden.

LJUBLJANA - DVK je pripravljena na junijske evropske volitve, volilna opravila tečejo po načrtih, je sporočil direktor službe DVK Igor Zorčič. Občasno sicer prihaja do posameznih zapletov, a jih rešujejo sproti, je zatrdil. Ob morebitni sočasni izvedbi posvetovalnih referendumov pa bi se utegnilo zaplesti pri dobavi materiala za tiskanje glasovnic.

LJUBLJANA - Evropski poslanec in kandidat za predsednika SD Milan Brglez ocenjuje, da je SD v veliki krizi, a se "pobira", brez ustreznega vodstva in kredibilnosti pa se bo soočila z izzivom parlamentarnega preživetja. Verjame v vrnitev SD h koreninam socialne demokracije. "Moja vizija SD ni zgolj stranka preživetja petih do desetih odstotkov," pravi.

LJUBLJANA - Za katoliške vernike se je končal 40-dnevni post, ki so ga začeli s pepelnico, in začelo velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na veliko noč v nedeljo. Na veliki četrtek so škofje darovali krizmene maše, pri katerih so blagoslovili olje, ki ga čez leto uporabljajo pri različnih obredih. Duhovniki pa so obnovili svoje duhovniške obljube. Pri večernih mašah so duhovniki vernikom simbolično umivali noge kot znak služenja in ponižnosti.

LJUBLJANA - Slovenski paviljon bo na letošnjem bienalu v Benetkah prvič umeščen v obliki projekta v javnem prostoru. Država se bo predstavila s projektom konceptualne umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate, s čimer na več ravneh nagovarja tujost kot osrednjo temo letošnjega 60. beneškega bienala. Ta bo potekal od 20. aprila do 24. novembra. Odprtje slovenskega paviljona bo 17. aprila ob 17. uri v parku med Arzenalom in Vrtovi ob nekdanjem rastlinjaku Serra dei Giardini.

PRAGA - V češki prestolnici Praga so v hiši na ulici Kamenicka slovesno odkrili spominsko ploščo slovenski pisateljici, publicistki in prevajalki Zofki Kveder. Kveder je v Pragi živela med letoma 1900 in 1906, v hiši, kjer je poslej njena spominska plošča, pa v letih 1904 in 1905. Zofka Kveder (1878 - 1926) je prva slovenska pisateljica, ki se je preživljala le s pisateljevanjem, prevajanjem in urednikovanjem. Pisala je tudi v nemškem in hrvaškem jeziku ter sodelovala pri številnih nemških, hrvaških in čeških časnikih. Po njeni zaslugi so bila v tuje jezike prevedena tudi dela slovenskih avtorjev tistega časa.

LJUBLJANA - V ljubljanskem Orto baru se je začel vsakoletni Orto fest. Festival slovenske klubske scene bo tudi tokrat trajal mesec dni, od nocojšnjega uvoda z rock skupino Mi2 do 27. aprila, ko ga bosta zaključili zasedbi RVR River in Romachild. Festival bo žanrsko raznolik, privabil je tudi nekaj izvajalcev iz tujine.

ase/mlj/mo/akt/bg/ase
© STA, 2024