Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Člani zdravniškega sindikata Fides so na torkovi izredni letni konferenci sprejeli štiri sklepe. Med drugim od vlade pričakujejo najmanj javno opravičilo za blatenje in diskreditacijo zdravništva, ki ni krivo za nastalo situacijo v zdravstvu in nima moči, da bi jo spremenilo, je danes povedala članica delovnega predsedstva konference Mateja Grat. Predsednik Fidesa Damjan Polh pa je povedal, da je konferenca potekala stoti dan od napovedi zdravniške stavke, ministrstvo za zdravje pa v tem času ni začelo reševati težav zdravstva, ampak so izvajali pravni in verbalni pritisk na zdravništvo.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot stavkajo tretjo sredo zapored. Njihovi sindikalni predstavniki pravijo, da glede na potek dialoga z vladno stranjo druge možnosti nimajo. Razmišljajo tudi o zaostritvi. Danes bodo tako odločali, ali stavko razširiti še na en dan v tednu poleg srede. Na ministrstvu za javno upravo pa poudarjajo, da pogajalski proces o reševanju stavkovnih zahtev zaposlenih na upravnih enotah poteka, vladna pogajalska skupina je tako sindikalni strani posredovala konkreten predlog stavkovnega sporazuma.

LJUBLJANA - Poslanci so obravnavali vladni predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Vse poslanske skupine so napovedale, da ga bodo podprle. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice. Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.

LJUBLJANA - Poslanci so opravili splošno razpravo o predlogu zakona o paliativni in hospic oskrbi, ki ga je oktobra vložila SDS. V Svobodi in Levici so ocenili, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V SD so pristojno ministrstvo pozvali, naj predlog uskladi za širšo družbeno podporo. V NSi so napovedali, da bodo predlog zakona podprli.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje je ustavilo postopek obravnave predloga uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah ter ga umaknilo. V javni obravnavi sicer ni prejelo veliko pripomb, se je pa po zaključku obravnave pokazalo, da obstajajo pomisleki in različni pogledi. Zato je ministrstvo začelo pogovore in usklajevanja s ključnimi deležniki, najprej z združenji občin, ki jih ta problematika najbolj zadeva, so sporočili iz ministrstva.

LJUBLJANA - Slovenija v Črni gori vidi veliko potenciala in jo bo še naprej podpirala, tako na področju razvojnega sodelovanja kot na njeni poti v EU, je črnogorskemu kolegu Filipu Ivanoviću zagotovila zunanja ministrica Tanja Fajon. Minister je dejal, da je polnopravno članstvo Črne gore v EU strateški cilj in prioriteta vlade. Ocenil je, da to prepoznavajo tudi v Bruslju, na kar mu je Fajon pritrdila.

LJUBLJANA - HSE je državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil dodatnih 75 milijonov evrov. Skupaj so tako državi vrnili 417 milijonov evrov od 492 milijonov evrov naknadnih vplačil. Preostalih 75 milijonov evrov bodo po napovedih vrnili do konca tega leta.

PORTOROŽ - Logistika je ena od osnovnih panog, da vsaka država sploh funkcionira, brez nje se države ustavijo, je na odprtju logističnega kongresa izpostavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Učinkoviti logistični procesi pa prispevajo tudi k večji konkurenčnosti podjetij, tako doma kot v tujini, je dodal.

LJUBLJANA - Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Za njihovimi kadri se ozirajo tudi slovenski delodajalci, pri tem pa jim je po novem v pomoč na voljo agencija Pinoy 385. V Sloveniji načrtuje od 1000 do 1500 zaposlitev Filipincev letno.

LJUBLJANA - Priprava potice za veliko noč bo letos po navedbah statističnega urada nekoliko cenejša kot lani, saj se bile cene večine osnovnih sestavin za njeno pripravo februarja nižje kot pred letom dni. Moka, sladkor in mleko so se pocenili, jajca so se podražila, za ceno orehov pa svežih podatkov statistiki še nimajo.

KRANJ - Na svetovni dan gledališča se bo drevi v Prešernovem gledališču Kranj začel 54. Teden slovenske drame. Festival bo do 9. aprila ponudil 12 predstav tekmovalnega in spremljevalnega programa ter bogat dodatni program z delavnicami, razstavami in okroglimi mizami.

LJUBLJANA - Za častno gostovanje Slovenije na sejmu otroške in mladinske literature v Bologni, ki bo potekal med 8. in 11. aprilom, so pripravili raznolik program, kjer bo v ospredju ilustracija. To bo še ena od stopnic, na katerih država predstavlja slovensko kulturo v tujini, je na predstavitvi programa gostovanja povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

bdo/kad/jes/bg/mrn/bdo
© STA, 2024