Priprava potice bo letos cenejša kot lani

Ljubljana, 27. marca - Priprava potice za veliko noč bo letos nekoliko cenejša kot lani, saj se bile cene večine osnovnih sestavin za njeno pripravo februarja nižje kot pred letom dni, pred prihajajočimi prazniki ugotavlja državni statistični urad. Moka, sladkor in mleko so se pocenili, jajca so se podražila, za ceno orehov pa svežih podatkov statistiki še nimajo.

Kompolje, Videm Dobrepolje.
Blagoslov jedil.
Potica.
Foto: Tamino Petelinsek/STA

Ljubljana.
Potice.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Del velikonočne prehrane je tudi hren. Z njegovo tržno pridelavo se je predlani v Sloveniji ukvarjalo 69 kmetijskih gospodarstev, ki so ga pridelovale na 93 hektarjih površine. Slovenija po podatkih statističnega urada sicer več hrena uvozi kot izvozi.

Statistiki so se dotaknili tudi samooskrbe z jajci in mesom. Leta 2022 je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 87-odstotna, stopnja samooskrbe z mesom pa 86-odstotna.

kad/jes/jes
© STA, 2024