Vse pripravljeno za jubilejni 75. Frankfurtski knjižni sejem s Slovenijo kot častno gostjo

pripravila Maja Lazar

Frankfurt, 15. oktobra - Letošnji jubilejni 75. Frankfurtski knjižni sejem (FKS) vrata odpira prihajajočo sredo. Častna gostja bo Slovenija. V ospredju slovenske predstavitve bodo poezija, filozofija in poglobljeno branje. Uradna otvoritvena slovesnost bo v torek zvečer. V nedeljo, zadnji dan sejma, bo Slovenija žezlo častne gostje predala Italiji.

Nemčija, Frankfurt.
Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Slovenija na sejmu in v mestu z 250 dogodki

Slovenija se bo v času FKS, ki bo potekal od 18. do 22. oktobra, tako na sejmu kot v samem mestu prestavila na skupno približno 250 dogodkih.

Med prvimi bo odprtje sejma z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in slovensko predsednico Natašo Pirc Musar ter govoroma slovenskega filozofa Slavoja Žižka in pesnice Miljane Cunta. Sledilo bo odprtje slovenskega paviljona.

Najbolj prevajani slovenski avtorji bodo predstavljeni s posebnimi instalacijami v paviljonu, kjer bo posebna pozornost namenjena tudi Jožetu Plečniku in Borisu Pahorju. Samo v paviljonu, ki se razteza na 2400 kvadratnih metrih, se bo času sejma zvrstilo okoli 80 dogodkov, med drugim tudi pogovor direktorja FKS Juergena Boosa s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom o profesionalnem športu in literaturi.

V samem mestu Frankfurt se bo Slovenija z različnimi dogodki predstavila na več kot 20 različnih lokacijah. Največji slovenski dogodek bo četrtkov koncert skupine Laibach, ki bo skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Navida Goharija in Teheranskim zborom Human Voice ensemble v frankfurtskem kongresnem centru Jahrhunderthalle predstavila svoje izvirno simfonično delo Alamut.

Slovenija bo za doslej največjo predstavitev slovenske kulture namenila približno sedem milijonov evrov.

Trije stebri slovenske predstavitve: poezija, filozofija in poglobljeno branje

Program častnega gostovanja Slovenije v ospredje postavlja poezijo in filozofijo ter poglobljeno branje. Šele kot tretja država gostja FKS bo imela v programu več avtoric kot avtorjev. Na sejmu jih bo sicer skupno vsaj 72.

Eden od razlogov, da se Slovenija na FKS predstavlja s poezijo je, da že obstaja veliko prevodov slovenske poezije v nemški jezik. Na samem sejmu bo v ospredju tudi letos že izdana dvojezična antologija slovenske poezije Mein Nachbar auf der Wolke. Slowenische Lyrik des 20. und 21. Jahrhunderts (Moj sosed na oblaku. Slovenska lirika 20. in 21. stoletja), v katero je uvrščenih 80 pesnic in pesnikov in je že doslej naletela na zelo dober sprejem v nemškem kulturnem prostoru. Vsak sejemski dan v slovenskem paviljonu naj bi se začel s pesmijo dneva.

Povsem v znamenju filozofije bo petkov večer na nemški Univerzi Goethe, kjer bo srečanje ljubljanske in frankfurtske filozofske šole. Poleg Slavoja Žižka, ki je slovenski avtor z največ prevodi v tuje jezike, bosta sodelovala še Mladen Dolar in Alenka Zupančič ter Rainer Forst in Martin Saar. Pogovor bo potekal na temo sodobne kritike ideologije.

V času sejma bo Slovenija prestavila tudi Ljubljanski manifest o poglobljenem branju, ki izpostavlja pomen knjižnega branja v času digitalnih zaslonov.

Po Frankfurtu prihaja Bologna

Po letošnjem FKS bo Slovenija prihodnje leto država gostja na največjem knjižnem sejmu otroških knjig v italijanski Bologni. Na to bo opozorila že v Frankfurtu. Na sejmu bo tako razstava ilustracij, ki jo pripravlja Vodnikova domačija - Center, v frankfurtskem muzeju Strumwwelpeter (Peter Kušter) pa razstava ilustracij iz slikanic, izdanih v nemškem prevodu v zadnjem letu. Slovenski avtorji za otroke in mladino bodo nastopali tako na sejmu kot v omenjenem muzej in v frankfurtskih šolah in knjižnicah ter sodelovali na delavnicah v mestu. Predstavitev slovenske otroške in mladinske literature bo tudi na odru nemškega radia na FKS.

Sejem kot kulturna tržnica, kjer bo v ospredju tudi umetna inteligenca

Knjižni sejem bo po navedbah organizatorjev v jubilejnem letu slavil dobre zgodbe, spoštoval demokratični diskurz in spodbujal mirno izmenjavo v nemirnih časih. Služil naj bi kot platforma za demokratično izmenjavo in kot kulturna tržnica.

V ospredju letošnjega FKS bo tudi vloga umetne inteligence tako pri ustvarjanju kot prevajanju avtorskih del in pri vprašanju avtorskih pravic. Na vprašanje, če in o čem naj odloča algoritem, bodo poskušali odgovoriti številni strokovnjaki za umetno inteligenco, avtorji, prevajalci in pravni strokovnjaki.

Na sejmu letos pričakujejo razstavljavce iz približno 100 držav. Dobro poteka tudi prodaja sejemskih vstopnic in je po poročanju nemške tiskovne agencije že presegla številke iz obdobja pred pandemijo covida-19. Leta 2019 je sejem obiskalo več kot 300.000 ljubiteljev knjig.

Med njimi bodo zagotovo tudi Slovenci, ki se bodo na pot podali v lastni režiji. Pri Slovenski turistični organizaciji so za STA povedali, da niso zasledili, da bi slovenske turistične agencije ali kdo drug letos pripravljali organizirane obiske sejma.

Glavna zvezda sejma Salman Rushdie

Glavna zvezda letošnjega FKS bo britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie, ki je bil po letih preganjanja islamskih skrajnežev lani v ZDA v napadu nanj hudo ranjen. Ob koncu sejma bo prejel nagrado za mir nemških založnikov in knjigotržcev. Kot so med drugim zapisali v utemeljitvi, "zaradi svoje neomajnosti, zavezanosti življenju in dejstva, da bogati svet s svojim veseljem do pripovedovanja zgodb".

Sam je v pogovoru za FKS povedal, da se podelitve veseli in da je počaščen, nagrado pa označil za eno najpomembnejših v svetu knjig in umetnosti. "Videti svoje ime ob imenih, naj naštejem le nekatere, Amartya Sen, Anselm Kiefer, Susan Sontag, Chinua Achebe, Tsitsi Dangarembga, Svetlana Aleksievič, David Grossman in Mario Vargas Llosa je pravi privilegij," je povedal.

Sejem tudi letos z nekaj novostmi

Novost letošnjega sejma je med drugim t. i. Srečanje z avtorji, kjer si bodo lahko obiskovalci predhodno rezervirali termin za avtograme ali selfije. Tako se želijo organizatorji ogniti dolgim vrstam čakajočih pred posameznimi sejemskimi prizorišči.

Letos prvič se bodo javni dogodki v mestu pod skupnim imenom Bookfest odvijali izključno v knjigarnah in knjižnicah. Med novostmi je tudi poseben program za družine z imenom Frankfurtski otroški festival.

Slovenijo bo kot častno gostjo FKS nasledila Italija

Zadnji sejemski dan bo potekala slovesnost, na kateri bo Slovenija vlogo častne gostje predala Italiji. Poleg Boosa se je bosta med drugim udeležila predstavnika Slovenije in Italije, direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar in italijanski komisar Mauro Mazza, v literarnem pogovoru pa bosta sodelovala slovenski avtor iz Trsta Dušan Jelinčič in italijanska avtorica Ilaria Tuti.

Italiji, ki bo prihodnje leto častna gostja FKS že tretjič, bodo nato sledili Češka in Filipini.

mlj/av
© STA, 2023